Categories: konkursy

Konkurs kulinarny – potrawa z jabłek + rozstrzygnięcie

Jabłka – spośród wszystkich owoców Polacy wybierają najchętniej, zwłaszcza w ostatnim czasie, gdy ich konsumpcja stała się bardzo popularna. Jednakże spożycie tych owoców wpływa korzystanie nie tylko na stan krajowej gospodarki, lecz przede wszystkim na nasze zdrowie. Są one źródłem wielu substancji odżywczych.

Odmian jabłek jest bardzo wiele, tak samo i pomysłów na ich przyrządzenie. Wykorzystywane są do przetworów, ciast, tart, sałatek, a także wielu dań obiadowych.

A Wy w jakiej postaci lubicie je najbardziej? Prześlijcie do nas przepis na danie, którego składnikiem jest jabłko na adres: konkursy.jaw@gmail.com do wtorku (2.09) do godz. 10:00.

Autora najlepszego przepisu nagrodzimy kuponem do Borowej Chaty w wysokości 50 złotych.
Miło nam będzie jeśli na fotografii uwieczniona będzie również osoba przygotowująca potrawę.

Wyniki konkursu zostaną opublikowane na portalu jaw.pl (wtorek) oraz na łamach gazety „Co Tydzień” (środa).
W tytule wiadomości należy wpisać: „konkurs kulinarny”, a w treści podać: imię i nazwisko, adres oraz telefon kontaktowy.

W drugiej edycji naszego konkursu kulinarnego, prosiliśmy o nadsyłanie przepisu na potrawę z grilla – nagrodzona zostaje Pani JOANNA KASPRZAK. Po kupon zapraszamy do naszej redakcji na ul. Św. Barbary 7.
Serdecznie gratulujemy!

Steki z halibuta z ziemniakami i sałatką

Steki z halibuta mają wielką zaletę – nie trzeba ich wcześniej przyrządzać. Bez marynat i specjalnych przypraw smakują tak samo dobrze. Nie napracujemy się więc jeśli chodzi o obiad z pieczonym halibutem w roli głównej – wystarczy włożyć do piekarnika i nastawić czas. Więcej nie trzeba.
Proponowany przeze mnie w przepisie ser Oud Brugge to spełnienie dla ceniących sobie nie tylko smak, ale i aromat seromaniaków (i nie tylko, oczywiście). Z powodzeniem może go jednak zastąpić Formaggio Ubriaco albo Asiago.

Składniki (porcja dla 1 osoby):
– dwa mini steki z halibuta
– cztery ugotowane ziemniaki
– szpinak do przybrania
– koperek
– sól
– masło
– przyprawa Alaska
Sałatka:
– 100g rukoli
– pomidor jajkowy
– ser
– mała kostka sera Oud Brugge
– czerwona cebulka
– sos pesto zielone

Halibuty posypujemy przepraw i solą, pieczemy na grillu ok. 20 minut. Ziemniaki polewamy roztopionym masłem i posypujemy koperkiem. Rukolę, pokrojone w kostkę: pomidora, cebulę i ser wrzucamy do salaterki, mieszamy z sosem. Podajemy na świeżo.

[vc_facebook type=”standard”]

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

Recent Posts

Oczywista Nieoczywistość – Wojny o grody…

Przenieść się wypada do epoki średniowiecza; do jej mroków i tajemnic oraz niedopowiedzeń. To właśnie…

11 minut ago

Ministerstwo Infrastruktury o planach związanych a autostradą A4. Od 2027 roku przejazdy mają być darmowe

Ministerstwo Infrastruktury potwierdziło, iż nie zamierza przedłużać umowy z obecnym zarządcą odcinka autostrady A4 Kraków…

15 godzin ago

Motoserce biło na Rynku

XVI Edycja Motoserca odbyła się w sobotę 18 maja na jaworznickim Rynku. [gallery size="full" columns="1"…

18 godzin ago

„Rolkuj po nadzieję”, czyli pasjonaci rolkowania w akcji

"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła…

19 godzin ago

PKM Jaworzno – zmiana rozkładu jazdy 19 maja 2024

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…

21 godzin ago

Jaworzno mało znane – Porzucone nagrobki

W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…

21 godzin ago