W ubiegłym tygodniu, w pierwszej edycji naszego konkursu kulinarnego, prosiliśmy o nadsyłanie przepisu na letni deser – nagrodzony zostaje Pan Arkadiusz Parusel. Po kupon zapraszamy do naszej redakcji na ul. Św. Barbary 7. Serdecznie gratulujemy!
Przepis na letni deser: MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY I SERA TALAGGIO NA JADALNEJ ZIEMI
Jadalna Ziemia :
200 g białego cukru
75 ml zimnej wody
80 g posiekanej czarnej czekolady min. 60% kakao
50g orzechów włoskich
1/4 łyżeczki soli
15 g brązowego cukru
60 g białej czekolady
20 g kakao
60 ml oleju z orzechów
W zimnej wodzie rozpuść cukier i doprowadź syrop do temp. 135 stopni, zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czarną czekoladę. Nieustannie mieszaj, aż czekolada wchłonie cały syrop -początkowo czekolada będzie się rozpuszczać i w niczym nie przypomina końcowego efektu, w miarę stygnięcia zaczną robić się grudki, mieszamy, siekamy aby grudki jak najbardziej się pokruszyły. Wysyp powstałe grudki na papier do pieczenia i zostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj orzechy, na suchej patelni upraż posiekane orzechy ok. 4 minuty, lekko przypieczone orzechy posyp solą i potrząśnij kilka razy, następnie dodaj cukier i mieszaj do momentu kiedy orzechy pokryją się karmelem. Wysyp orzechy obok czekoladowych gródek do ostygnięcia. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni i na papierze do pieczenia ułóż białą czekoladę, czekoladę umieściłam w nagrzanym piekarniku na ok. 15 minut co jakiś czas mieszając, czekolada pięknie się w tym czasie skarmelizuje. Wymieszaj białą skarmelizowaną czekoladę, grudki ciemnej czekolady i przygotowane orzechy, dodaj odrobinę soli, która niesamowicie wzbogaca smak mieszanki, kakao i olej.
Krem:
100 g białej czekolady
30 g sera taleggio
6 ziaren białego pieprzu
200 ml śmietanki 36%
1 łyżeczka żelatyny
Robimy krem. Rozpuszczamy czekoladę z serem w kąpieli wodnej. Dodajemy rozgniecione ziarenka pieprzu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Żelatynę namaczamy w 3 łyżeczkach zimnej wody, podgrzewamy, aż się rozpuści, i studzimy. Łączymy śmietanę z lekko ostudzoną masą czekoladowo-serową i żelatyną. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Na talerz sypiemy łyżkę ziemi jadalnej, układamy na niej dwie gałki musu. Dekorujemy miętą, kwiatami ogórecznik i świeżą figą.
Smacznego!
Arkadiusz Parusel
[vc_facebook type=”standard”]
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…
W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…
18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…
,,KSIĄŻKA- MOCNE WSPARCIE” to nowy projekt Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie skierowany do dzieci i…
Już niedługo, w nadchodzącą niedzielę, 19 maja, Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia (NOSPR) będzie gościć…