Categories: konkursy

Wyślij do nas zdjęcie swojego posiłku + rozstrzygnięcie konkursu

W kolejnej edycji konkursu kulinarnego prosimy o nadsyłanie do nas zdjęć przygotowanych przez Państwa posiłków. Mogą to być lekkie i zdrowe śniadania, pożywne obiady, kolorowe desery czy wytworne kolacje – pełna dowolność. Fotografie należy przesyłać na adres: konkursy.jaw@gmail.com do wtorku (9.09) do godz. 10:00.

Autora zdjęcia, które pobudzi nasze kubki smakowe nagrodzimy kuponem do Borowej Chaty w wysokości 50 złotych.

Wyniki zostaną opublikowane na portalu jaw.pl (wtorek) oraz na łamach gazety „Co Tydzień” (środa).

W tytule wiadomości należy wpisać: „konkurs kulinarny”, a w treści podać: imię, nazwisko i telefon kontaktowy.

W poprzednim tygodniu, prosiliśmy o nadsyłanie przepisu z wykorzystaniem jabłek – nagrodzona zostaje Pani EMILIA JANOWSKA. Po kupon zapraszamy do naszej redakcji na ul. Św. Barbary 7.
Serdecznie gratulujemy!

Ciepła szarlotka z gałką lodów śmietankowych

Najsmaczniejsza jest zawsze tradycja, ale moim zdaniem jeszcze smaczniej i ciekawiej z nutką pewnego urozmaicenia.

Szarlotka:

4 żółtka
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
1 paczka margaryny
3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli

W/w składniki wyrobić na jednolitą masę. Następnie podzielić ciasto na dwie części (na spód blachy większa część).

1,5 – 2 kg jabłek (renet)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki cukru
2-3 łyżki żelatyny spożywczej
4 białka

Jabłka zetrzeć na grubej tarce, dodać do nich cynamon, bułkę tartą oraz białka ubite z cukrem i wymieszane z żelatyną.

Tak przygotowane jabłka wyłożyć na rozwałkowaną pierwszą większą część ciasta. Następnie przykryć rozłożone jabłka drugą częścią ciasta. Włożyć do piekarnika i piec około godziny.

Po wyjęciu z pieca opruszyć ciasto cukrem pudrem i … Voilà

Podawać ciepłą (po ostygnięciu kawałek ciasta można nieco podgrzać w kuchence mikrofalowej) z gałką lodów śmietankowych i szczyptą fantazji w postaci np. odrobiny bitej śmietany, sosu czekoladowego bądź owocowego akcentu (truskawka bardzo pasuje, ale niestety po sezonie ).

Smacznego!

Emilia Janowska

[vc_facebook type=”standard”]

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

Recent Posts

Książka – mocne wsparcie. Nowy projekt biblioteki

,,KSIĄŻKA- MOCNE WSPARCIE” to nowy projekt Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie skierowany do dzieci i…

4 godziny ago

Zapowiedź Koncertu Orkiestry Muzyki Nowej w NOSPR: Pełen Kontrastów i Symboliki

Już niedługo, w nadchodzącą niedzielę, 19 maja, Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia (NOSPR) będzie gościć…

5 godzin ago

Trwa akcja „Kolorowa piana” w Myjni Kanty

Rozpoczęła się akcja "Kolorowa piana" w Myjni Bezdotykowej KANTY, zorganizowana z okazji Międzynarodowego Dnia Mycia…

5 godzin ago

Noc Muzeów 2024

Dyrektor Muzeum Miasta Jaworzna Przemysław Dudzik serdecznie zaprasza wszystkich mieszkańców Jaworzna na Noc Muzeów, która…

5 godzin ago

Policjant z Jaworzna najlepszy w wojewódzkim konkursie

Policjant z Jaworzna najlepszy w wojewódzkim konkursie ,,Policjant Ruchu Drogowego 2024” Pokonał on prawie 1200…

5 godzin ago

Zmiana organizacji ruchu na Dąbrowie Narodowej

Uwaga kierowcy! Zmiana organizacji ruchu na Dąbrowie Narodowej. Pojawiła się strefa ograniczenia prędkości, a w…

7 godzin ago