Dostępne na rynku naczynia do gotowania oferują niemało możliwości wyboru. Różnią się pod względem wykorzystanego tworzywa, kształtu, zastosowanej powłoki. Zależy nam nie tylko na ich wytrzymałości i odporności na uszkodzenia, ale i nieprzywieraniu potraw. Dlatego tak często skupiamy się na poszukiwaniu najlepszej powłoki. Coraz większą furorę robi powłoka ceramiczna. Sprawdź, dlaczego.
Na sam początek ustalmy – powłoka ceramiczna nie jest tym samym, co choćby teflon. Niezbędna jest tutaj choćby minimalna ilość tłuszczu – w przeciwnym razie ciężko będzie rozgrzać patelnię do odpowiedniej temperatury. Jeśli nie zastosujemy choć kilku kropli oleju czy oliwy, możemy narazić ją na utratę jej właściwości. Odpowiednio potraktowane naczynie zadba, by żywność nie przywierała do powierzchni, a przy tym zminimalizuje ryzyko przypalenia.
Co równie istotne, przyrządzanie potraw w naczyniach wykorzystujących powłokę ceramiczną, może być znacznie krótsze. Takie garnki idealnie przewodzą oraz rozprowadzają ciepło. Dzięki ograniczonemu czasowi przygotowywania posiłku, nie tylko zachowujemy jego właściwości, ale i ograniczamy zużycie energii.
Kolejną zaletą takich naczyń jest bez wątpienia możliwość przygotowywania w nich posiłków, które zachowują najważniejsze swoje walory. Przyrządzana żywność jest wręcz bardziej soczysta, zachowuje więcej minerałów i witamin, a dzięki temu nie traci swojego wyrazistego smaku i aromatu.
Duże znaczenie ma także wysoka odporność takiej powłoki. Wytwarzana w zaawansowanym technologicznie procesie produkcji, odporna jest na wysokie temperatury, ale i ich zmiany. O jej wytrzymałości świadczy także odporność na zadrapania i korozję.
Gładka powłoka ceramiczna pozwala też na bardzo łatwe jej czyszczenie oraz pielęgnację. Resztki pożywienia łatwo usuwa się przy użyciu nawet samej gorącej wody. Naczyń tych nie trzeba specjalnie namaczać i szorować, co mogłoby przecież skutkować uszkodzeniem powierzchni.
Jeszcze inną zaletą naczyń z ceramiki jest uniwersalność ich zastosowania. Spokojnie można przyrządzać w nich potrawy zarówno na kuchenkach gazowych, elektrycznych, płytach ceramicznych czy w piekarnikach. Dodatkowo, po przyrządzeniu, potrawy są w stanie zachować ciepło nawet przez godzinę!
Bez wątpienia dużą zaletą naczyń tego typu jest też fakt, iż nie mają negatywnego wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie. Dotychczas chętnie polecaną powłoką był teflon eliminujący konieczność użycia tłuszczu. Z czasem jednak zaczęto doszukiwać się w tym tworzywie szkodliwych składników. Z tego względu znacznie lepszym rozwiązaniem okazały się być garnki i patelnie ceramiczne, które reklamuje się dziś jako produkty wpływające na zachowanie dobrego zdrowia. Naturalna powłoka nie zawiera bowiem szkodliwych substancji, takich jak między innymi PTFE czy PFOA. Sprawdźcie! https://www.bellodecor.com.pl/silit
Nazwa „Wędrujące kamienie” kojarzy się przede wszystkim z Parkiem Narodowym Dolina Śmierci w Kalifornii i…
W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Jaworznie odbyły się oficjalne uroczystości z okazji Święta…
Jaworznicka Geosfera zaprasza na obchody Dnia Ziemi, które zaplanowano na 26 i 27 kwietnia. Co…
Miasto Jaworzno z okazji Miejskiego Dnia Ziemi zorganizowało piknik pod Płaszczką. Podczas wydarzenia przygotowane były…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W najbliższą niedzielę,…
W Geosferze z okazji Dnia Ziemi odbył się piknik ekologiczny dla jaworznickich szkół. Uczniowie mogli…