Stanisław Bigaj jest piekarzem w pierwszym pokoleniu. W 1991 roku rozpoczął działalność gospodarczą. Dziś, po 25 latach istnienia, firma nazywa się po prostu „Piekarnia u Bigaja”.
Dwa lata temu otrzymał tytuł „Firma z Przyszłością”. Jego następcy tak się tym przejęli, że niebawem na świat przyszło trzecie pokolenie piekarzy. W piekarni pracuje cała rodzina. Lidia Bigaj-Krzemińska oprócz wychowywania córki prowadzi dokumentację wewnętrzną zakładu, której niestety jest coraz więcej oraz pomaga sprzedać wyprodukowane pieczywo. Zięć, Grzegorz Krzemiński jest pracownikiem z ponad 20-letnim stażem w jego piekarni.
Dlatego panu Stanisławowi łatwiej jest wszelkie nowości technologiczne wspólnie dopasować do obowiązującej w tym zakładzie tradycji. Każdą zdobytą nowość technologiczną zawsze poprzedzają próbnym wypiekiem i dokładną oceną organoleptyczną produktu. Efekty takiego postępowania są widoczne w stale zwiększającym się zapotrzebowaniu na tego rodzaju wyroby.
Doliczając do jubileuszu 25-lecia istnienia na rynku, przypadające 70. urodziny pana Stanisława i perspektywę przetrwania tej typowo rodzinnej piekarni, stwierdził, że dla takich chwil warto żyć. A że nie samym chlebem człowiek żyje, jak mawia, zajmuje się także współpracą z ośrodkami opiekuńczo-wychowawczymi, szkołami i przedszkolami z terenu miasta. W swoim zakładzie przyjmuje wycieczki przedszkolaków, dzieci szkolnych oraz młodzieży starszej. Zwiedzający mają wtedy okazję zobaczyć z bliska, na czym tak naprawdę polega praca piekarza i jak długa droga jest od „ziarenka do bochenka”. Sponsoruje też wiele innych organizacji czego potwierdzeniem są różnego rodzaju uznania.
Kostka brukowa ulega coraz większej degradacji w obrębie ulicy świętej Barbary. Ulica św. Barbary pokryta…
Mieszkańcy mieli okazję zaobserwować zorzę na jaworznickim niebie. Czy udało się wam ją sfotografować? Zorza…
Komunikacja z jaworznickimi wodociągami w sprawie zanieczyszczonej wody bywa trudna. Przekonał się o tym mieszkaniec…
Czym jest technika diamentowa i jakie ma zastosowanie? Czy wiercenie lub cięcie w betonie może…
Ranking drewnianych kuchni dla dzieci Drewniane kuchnie dla dzieci to fantastyczny pomysł na zabawkę w…
Produkty zwiększające bezpieczeństwo w zakładzie produkcyjnym Nawet jedna trzecia wszystkich zgłoszonych wypadków przy pracy ma…
View Comments
gratulacje ;-)
Gratulacje ?
Piekarnia z mojego podwórka. Brawo!!!
Ha! Brawo! Jeśli chleb to u Bigaja! Pana Bigaja można spotkać gdy dostarcza chleb do stoiska na Manhattanie :) Sympatyczny, zawsze w dobrym humorze :) W sumie ma z czego się cieszyć, robi pyszne pieczywo :)
Pyszne gorące bułeczki .
Dobra robota Piekarzy:)
Pyszne pieczywo. Najlepsze ;) polecam każdemu kto nie próbował ;)
Wszystko fajnie, tylko że piekarnia pana Stanisława nie jest na Śląsku ale administracyjnie w województwie śląskim. Redakcja uparcie myli te pojęcia.
Wielkie gratulacje dla całej ekipy i rodziny za to fantastyczne wyróżnienie (y)
pyszne pieczywo..wiem bo sprzedawałam i kupowałam...gratulacje