Categories: Biznes

Laury dla piekarni Bigaja

Tytuł „Firmy z jakością” przyznany przez Izbę Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach otrzymała piekarnia Stanisława Bigaja, jako jedna z 18 firm na Śląsku. Uroczystość wręczenia tytułu odbyła się w sobotę, 23 kwietnia podczas XXIII Gali Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Domu Muzyki i Tańca w Zabrzu.

Stanisław Bigaj jest piekarzem w pierwszym pokoleniu. W 1991 roku rozpoczął działalność gospodarczą. Dziś, po 25 latach istnienia, firma nazywa się po prostu „Piekarnia u Bigaja”.

Dwa lata temu otrzymał tytuł „Firma z Przyszłością”. Jego następcy tak się tym przejęli, że niebawem na świat przyszło trzecie pokolenie piekarzy. W piekarni pracuje cała rodzina. Lidia Bigaj-Krzemińska oprócz wychowywania córki prowadzi dokumentację wewnętrzną zakładu, której niestety jest coraz więcej oraz pomaga sprzedać wyprodukowane pieczywo. Zięć, Grzegorz Krzemiński jest pracownikiem z ponad 20-letnim stażem w jego piekarni.

Dlatego panu Stanisławowi łatwiej jest wszelkie nowości technologiczne wspólnie dopasować do obowiązującej w tym zakładzie tradycji. Każdą zdobytą nowość technologiczną zawsze poprzedzają próbnym wypiekiem i dokładną oceną organoleptyczną produktu. Efekty takiego postępowania są widoczne w stale zwiększającym się zapotrzebowaniu na tego rodzaju wyroby.

Doliczając do jubileuszu 25-lecia istnienia na rynku, przypadające 70. urodziny pana Stanisława i perspektywę przetrwania tej typowo rodzinnej piekarni, stwierdził, że dla takich chwil warto żyć. A że nie samym chlebem człowiek żyje, jak mawia, zajmuje się także współpracą z ośrodkami opiekuńczo-wychowawczymi, szkołami i przedszkolami z terenu miasta. W swoim zakładzie przyjmuje wycieczki przedszkolaków, dzieci szkolnych oraz młodzieży starszej. Zwiedzający mają wtedy okazję zobaczyć z bliska, na czym tak naprawdę polega praca piekarza i jak długa droga jest od „ziarenka do bochenka”. Sponsoruje też wiele innych organizacji czego potwierdzeniem są różnego rodzaju uznania.

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

View Comments

  • Ha! Brawo! Jeśli chleb to u Bigaja! Pana Bigaja można spotkać gdy dostarcza chleb do stoiska na Manhattanie :) Sympatyczny, zawsze w dobrym humorze :) W sumie ma z czego się cieszyć, robi pyszne pieczywo :)

  • Pyszne pieczywo. Najlepsze ;) polecam każdemu kto nie próbował ;)

  • Wszystko fajnie, tylko że piekarnia pana Stanisława nie jest na Śląsku ale administracyjnie w województwie śląskim. Redakcja uparcie myli te pojęcia.

  • Wielkie gratulacje dla całej ekipy i rodziny za to fantastyczne wyróżnienie (y)

  • pyszne pieczywo..wiem bo sprzedawałam i kupowałam...gratulacje

Recent Posts

Kostka brukowa stopniowo niszczeje na ul. św. Barbary

Kostka brukowa ulega coraz większej degradacji w obrębie ulicy świętej Barbary. Ulica św. Barbary pokryta…

4 godziny ago

Piękna zorza nad Jaworznem

Mieszkańcy mieli okazję zaobserwować zorzę na jaworznickim niebie. Czy udało się wam ją sfotografować? Zorza…

5 godzin ago

Problemy ze zgłaszaniem awarii w sprawie zanieczyszczenia wody w bloku na ul. Koszarowej

Komunikacja z jaworznickimi wodociągami w sprawie zanieczyszczonej wody bywa trudna. Przekonał się o tym mieszkaniec…

5 godzin ago

Czym jest technika diamentowa i jakie ma zastosowanie?

Czym jest technika diamentowa i jakie ma zastosowanie? Czy wiercenie lub cięcie w betonie może…

8 godzin ago

Ranking drewnianych kuchni dla dzieci

Ranking drewnianych kuchni dla dzieci Drewniane kuchnie dla dzieci to fantastyczny pomysł na zabawkę w…

8 godzin ago

Produkty zwiększające bezpieczeństwo w zakładzie produkcyjnym

Produkty zwiększające bezpieczeństwo w zakładzie produkcyjnym Nawet jedna trzecia wszystkich zgłoszonych wypadków przy pracy ma…

8 godzin ago