Browar Spiż znajduje się w podziemiach wrocławskiego rynku. Został założony w 1992 roku przez Bogdana Spiż. Smak piwa produkowanego w tym miejscu znają turyści
z całego świata, wrocławianie i ich goście. W Spiżu był m.in. Vaclav Havel, Aleksander Kwaśniewski, czy Hanna Suchocka. Wybór biznesu nie był przypadkowy. W rodzinie Spiżów browarnictwo to już tradycja.
Ojciec Bogdana w czasie wojny na pracach przymusowych poznał tajniki warzenia piwa. Nabyte umiejętności wykorzystał w późniejszym życiu i został kierownikiem browaru w Lwówku Śląskim, a następnie w Miedziance. Bogdan Spiż podpatrywał pracę w browarze i uczył się trudnego rzemiosła. Po szkole podstawowej wybrał technikum piwowarskie w Tychach, żeby zdobyć odpowiednie wykształcenie. Potem otworzył browar we Wrocławiu. Kiedy Bogdan Spiż rozpoczął produkcję miodowego piwa, nie cieszyło się ono popularnością wśród klientów. Dzisiaj to jeden z ulubionych trunków mieszkańców Wrocławia. W czerwcu 2005 roku po trwającym prawie 3 lata remoncie w hali starej drukarni w centrum Katowic powstał klub muzyczny Spiż.
Charakterystyczną cechą, która wyróżnia ten lokal od innych tego typu miejsc jest własny browar. To pierwszy w Europie Mini Browar z klubem muzycznym – dyskoteką. Goście mają do dyspozycji w całości monitorowany dwupoziomowy klub z bezprzewodowym dostępem do internetu, dwie sale taneczne, trzy bary, cztery projektory, scenę, salę bankietów (VIP), loże. Warto na koniec wspomnieć, że Bogdan Spiż jest Honorowym Konsulem Meksyku we Wrocławiu, to najwyższe odznaczenie przyznawane obcokrajowcom za zasługi dla Meksyku. Order Orła Azteków stopnia kawalerskiego, odebrał z rąk Ricardo Villanueya Hallala, ambasadora Meksyku w Polsce w ,,uznaniu bezinteresownej, dwudziestoletniej pracy dyplomatycznej w propagowaniu kultury i gospodarki Meksyku.”
Konkurs
Do wygrania dwudniowy pobyt w pałacu w Miłkowie. Pytanie konkursowe: W którym roku powstała pierwsza restauracja z browarem w Polsce?