Główny Lekarz Weterynarii wydał decyzję o wycofaniu z obrotu wszystkich partii jaj o numerach 3PL30221321 i 3PL30221304. Decyzja jest spowodowana wykryciem w dwóch stadach kur niosek bakterii Salmonella enteritidis. Jak podaje komunikat Głównego Inspektoratu Sanitarnego, chodzi o jaja oznaczone jako: „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L” sprzedawane w sklepach Biedronki.
Jaja oznaczone jako: „Ale jaja kl. M” oraz „Ale jaja kl. L” o poniższych nr partii / terminie ważności:
31.10.2016
01.11.2016
02.11.2016
03.11.2016
06.11.2016
07.11.2016
08.11.2016
09.11.2016
10.11.2016
11.11.2016
i posiadające kody na skorupkach: 3PL30221321 lub 3PL30221304 objęte są procedurą wycofania.
Główny Lekarz Weterynarii poinformował, że w trakcie postępowania wyjaśniającego ustalono, że kwestionowane jaja zostały dostarczone do Jeronimo Martins Polska S.A. i wprowadzone do obrotu w części sklepów Biedronka, zaopatrywanych z pięciu spośród piętnastu centrów dystrybucyjnych.
Jeronimo Martins Polska S.A. bezzwłocznie po uzyskaniu informacji od producenta o nakazie wycofania jaj podjęła działania w celu zaprzestania ich dalszej sprzedaży. Część jaj, które objęte są procedurą wycofania zostało jednak sprzedanych konsumentom zanim wydany został nakaz Powiatowego Lekarza Weterynarii w Rawiczu.
Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać.
Salmonelozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu spożycia, i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie o cięższym przebiegu.
Informacje na temat choroby wywoływanej przez bakterie Salmonella – salmonellozy dostępne są na stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego: http://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/274-salmonelozy-durowe-i-jelitowe
W przypadku, gdy po spożyciu jaj wymienionych w komunikacie wystąpiły niepokojące objawy zdrowotne należy bezzwłocznie udać się do lekarza.
Informacje w przedmiotowej sprawie dostępne są również na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii: http://wetgiw.gov.pl/
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
[vc_facebook]