Składniki dla 6 głodnych osób:
makaron penne – 1 opakowanie
cukinia – 4 sztuki
szpinak mrożony – 1 opakowanie
filet z kurczaka – 2 pojedyncze lub 1 podwójny
ser niebieski (np. Gorgonzola) – 300 g
czosnek – 5 ząbków
śmietana 18% – 400 g
sól
pieprz
papryka słodka
gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente, odcedzić. Cukinię umyć, przekroić na połówki, łyżeczką wybrać nasiona (nie obierać). Pokroić w spore kawałki. Filet z kurczaka oczyścić, pokroić w sporą kostkę, usmażyć na oliwie z oliwek z solą, pieprzem i papryką. Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać śmietanę i gałkę muszkatołową, posolić i popieprzyć do smaku. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na wierzch pokruszyć ser. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec najpierw 20 minut pod przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia. Odgrzewane danie smakuje równie pysznie jak świeże! Smacznego.
W tym tygodniu czekamy na Wasze nowe przepisy. Jakie są Wasze pomysły na pyszne dania z ryb?
Przepisy (zachęcamy do wysyłania zdjęć) prześlijcie na adres: konkursy.jaw@gmail.com do poniedziałku 10 października.
"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła…
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…
W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…
18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…
,,KSIĄŻKA- MOCNE WSPARCIE” to nowy projekt Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie skierowany do dzieci i…