Categories: konkursy

Konkurs kulinarny – czekamy na Twoje świąteczne przepisy

Gratulujemy pani Sarze Karwat, która przesłała do nas przepis na tarte inaczej. Pani Sara wygrała bon do Borowej Chaty o wartości 50 zł.

Składniki:

120 g masła w temperaturze pokojowej

2 żółtka

1 szklanka (200 g) i 3 łyżki stołowe mąki krupczatki

1/2 płaskiej łyżeczki soli

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.  Masło rozetrzeć łyżką lub drewnianą pałką, dodawać po kolei: cukier, żółtka, mąkę i sól. Zagnieść ciasto i uformować kulę. Można włożyć do lodówki, ale nie trzeba. Dno i boki formy do tarty, o średnicy ok. 24 cm wylepić równomiernie ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabierze złocistego koloru. Zostawiamy do przestudzenia.

Farsz:

250 g piersi kurczaka (1 podwójna)

1 duża cukinia

1 mała czerwona cebula

sól, pieprz, suszone pomidory z czosnkiem

Masa jajeczna:

4 jajka

100 ml jogurtu naturalnego

150 ml śmietanki 30 %

sól, czarny pieprz,

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

garść żółtego sera, bądź mozzarelli – 1 opakowanie

płatki chilli

Przygotowanie:

FARSZ: W trakcie, gdy ciasto się chłodzi, przygotuj farsz. Kurczaka opłucz, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż go na patelni doprawiając solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem. Cebulę obierz i posiekaj. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w cienkie talarki.

MASA JAJECZNA: W misce rozmieszaj jogurt, śmietankę oraz jajka. Przypraw do smaku obficie solą, pieprzem, gałką muszkatołową, płatkami chilli i ponownie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę mozzarellę lub żółty ser.

Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem.

Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem pieczenia posyp tartę startym serem, najlepiej parmezanem. Po upieczeniu całość możesz posypać ziołami, np. natką pietruszki, bądź posiekana bazylią. Smacznego!

Tradycyjne czy nowoczesne? Dania wigilijne to to, na co oprócz szczególnej atmosfery świąt Bożego Narodzenia, chyba każdy z nas czeka przez cały rok. W każdym tygodniu aż do świąt będziemy publikowali i nagradzali Wasze ciekawe przepisy na dania i wypieki świąteczne. Przesyłajcie je na adres: konkursy.jaw@gmail.com.

*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.

** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.

[vc_facebook]

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

Recent Posts

Święto Rodziny w Ciężkowicach

W Ciężkowicach odbył się piknik z okazji Święta Rodziny. Główną atrakcją były występy artystyczne dzieci,…

23 minuty ago

Europoseł Łukasz Kohut wizytował Jaworzno

Poseł Parlamentu Europejskiego Łukasz Kohut odwiedził Jaworzno. Jego wizyta miała związek z trwająca kampanią wyborczą…

2 godziny ago

Na Małym Rynku tętni życie

Na Małym Rynku w Jaworznie tętni życie. Co wtorek i piątek, mieszkańcy licznie odwiedzają to…

2 godziny ago

XI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny „Oligoimpresje” – wręczenie nagród

Tegoroczny Konkurs Plastyczny „Oligoimpresje” rozstrzygnięty. Nagrody wręczono w Miejskiej Bibliotece Publicznej w wtorek 21 maja.…

4 godziny ago

Najpierw zabrali, teraz muszą oddać. UOKiK ukarał Biedronkę

UOKiK nakazał Jeronimo Martins Polska wypłacenie rekompensaty klientom, którzy skorzystali z promocji „Magia rabatów”, a…

5 godzin ago

Artur Dzikowski nowym wiceprezydentem Jaworzna

W sferze internetu widzimy zdecydowaną zmianę sposobów komunikacji. Prezydent Silbert zaangażował się medialnie i dodaje…

5 godzin ago