Gratulujemy pani Beacie Grabania, która na nasz konkurs kulinarny przysłała przepis na muffiny wytrawne oraz muffinki z czekoladą i chilli. Pani Beata wygrała kupon do Borowej Chaty o wartości 50 zł*.
Muffiny wytrawne – przepis
2 – jajka
½ łyżeczki – soli
250 g – mąki
1½ łyżeczki – proszku do pieczenia
220 ml – mleka
75 ml – oleju
papryczka chili
150 g – sera żółtego cheddar
1 – marchewka
świeży tymianek
Przygotowanie
Jajka wybić do miski, dodać sól, wlać mleko, olej i wszystko lekko roztrzepać rózgą. Dorzucić kawałek pokrojonej drobno papryczki chili, ser żółty i marchewkę – starte na tarce o średnich oczkach. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Przyprawić świeżym tymiankiem (same listki). Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki. Na wierzch zetrzeć trochę sera żółtego.
Piec przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C. Po upieczeniu wystudzić na kratce. Muffinki mogą wydawać się mokre – to przez ser żółty; na patyczku nie powinno być jednak śladów surowego ciasta.
Muffiny z czekoladą i chilli – przepis
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru + cukier waniliowy
2 łyżki kakao
100 g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
½ łyżeczki sproszkowanego chili – może być więcej, zależy od upodobań smakowych
1,5 szklanki maślanki
2 jaja
150 ml rozpuszczonego masła
Przygotowanie
Sypkie składniki wymieszać razem + czekolada pokrojona w kostkę. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki. Przelać mokre do suchych zamieszać (nie muszą być dobrze wymieszane) i do foremek. Piec 20 minut w 180 st. C.
Bardzo szybko i smacznie. Uwielbiane przez moją rodzinkę i nie tylko.
Smacznego 🙂
W TYM TYGODNIU CZEKAMY NA WASZE PRZEPISY NA TARTY!
Tarty słyną z łatwości i szybkości przygotowania oraz z tego, że można zrobić je z większości rzeczy, które mamy aktualnie w lodówce. Jakie są Wasze ulubione przepisy?
Przyślijcie je (zachęcamy do załączania zdjęć**) na adres konkursy.jaw@gmial.com do poniedziałku 7 listopada. Najciekawszy przepis nagrodzimy bonem do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
*Po odbiór kuponu zapraszamy do redakcji gazety „Co Tydzień”.
** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.
[vc_facebook]