Składniki na ciasto:
– 1 szklanka mąki
-3/4 szklanki cukru
-1/4 szklanki oleju
– 1 jajko
– 1/2 szklanki kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1/2 szklanki mleka
Składniki na masę:
-250 g śmietanki kremówki 30%
– 3 łyżki cukru pudru
– 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i ucieramy na gładką masę. Napełniamy przygotowaną przez nas masą foremki do muffinek. Muffinki pieczemy przez 15 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Ostudzone muffinki wydrążamy, aby wewnątrz znalazło się miejsce na krem.
Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę łączymy z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym i ubijamy na gładką masę. Za pomocą łyżeczki napełniamy muffinki masą oraz posypujemy startą czekoladą lub pozostałym po wydrążeniu muffinek ciastem. Muffinki odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Smacznego!
W TYM TYGODNIU CZEKAMY NA WASZE PRZEPISY NA TARTY!
Tarty słyną z łatwości i szybkości przygotowania oraz z tego, że można zrobić je z większości rzeczy, które mamy aktualnie w lodówce. Jakie są Wasze ulubione przepisy?
Przyślijcie je (zachęcamy do załączania zdjęć**) na adres konkursy.jaw@gmial.com do poniedziałku 14 listopada. Najciekawszy przepis nagrodzimy bonem do Borowej Chaty o wartości 50 zł.
** Wysyłając zgłoszenie na konkurs uczestnik oświadcza, że jest autorem przepisu oraz zdjęcia.
[vc_facebook]
Z perspektywy człowieka dorosłego wszystko to co niegdyś wydawało się duże czy niemal olbrzymie, dziś…
Za nieco ponad miesiąc, bo 9 czerwca, odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Z 13…
Celem naszej dzisiejszej, historycznej wędrówki jest miejsce trudno dostępne, ukryte w zaroślach i leśnych gąszczach,…
Na co dzień z narażeniem własnego życia walczą z żywiołami, ratują ludzkie życie i dobytek.…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…
Uroczyste obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja odbyły się na Rynku w Jaworznie. Przedstawiciele…