Gratulujemy pani Barbarze Grabania, która na nasz konkurs przesłała przepis na pączki ziemniaczane.

REKLAMA

Pączki z dodatkiem gotowanych ziemniaków są bardzo łatwe w wykonaniu i nawet niedoświadczona Pani Domu upiecze te pączki bez problemu. Z ciastem się bardzo dobrze pracuje. Dodatek ziemniaków sprawia, że pączki są bardzo pulchne, mięciutkie. Dużym plusem jest również to, że pączki są świeże również na drugi dzień.

Składniki:

1 kg ziemniaków

1 kg mąki

1 szklanka mleka

3 jajka

10 dkg drożdży

2 cukry waniliowe

¼ kostki margaryny

½ szklanka cukru

Kieliszek spirytusu

Marmolada

Ziemniaki gotujemy i ugniatamy, powinny być letnie. Mleko podgrzewamy lekko i mieszamy z drożdżami oraz z pozostałymi składnikami. Wałkujemy je na grubość około 2 cm. Wycinamy kółka około 8 cm. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę marmolady, zlepiamy. Nie trzeba czekać aż urosną tylko od razu wrzucamy na tłuszcz. Smażymy na głębokim oleju, po wyjęciu osączamy, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Na słodko, na słono, z dżemem albo ze szpinakiem. A jakie są Wasze przepisy na pyszne naleśniki? Wyślijcie swoje przepisy na adres: konkursy.jaw@gmail.com do poniedziałku 6 marca. Najciekawsze przepisy nagradzamy bonem do Borowej Chaty o wartości 50 zł. Zachęcamy do załączania zdjęć.

borowa chata

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki