Sery kozie są przysmakiem znanym ludzkości od stuleci, mimo to przez długi czas cieszyły się o wiele mniejszą popularnością niż produkty nabiałowe z mleka krowiego. Tymczasem wartość odżywcza, walory zdrowotne i smakowe kozich specjałów są nieporównywalnie lepsze. Na szczęście możemy dziś mówić o sporej zmianie w zainteresowaniu konsumentów, większy popyt na kozie sery wynika m.in. z mody na zdrowe odżywianie, a także z faktu, iż przybywa osób z alergią czy nietolerancją pokarmową.

Dlaczego warto wybrać mleko i sery kozie?

Zacznijmy od tego, że mleko kozie, z których wyrabia się znakomite sery to prawdziwa skarbnica witamin i wartości odżywczych. Ponadto charakteryzuje się specyficzną budową białek i tłuszczów – krótkie łańcuchy tłuszczowe ułatwiają ich przyswajanie, natomiast białko zawiera o wiele mniej kazeiny niż krowie mleko, dzięki czemu sprawdza się w diecie wielu osób z alergią na białko mleka krowiego. Co więcej udowodniono, że przetwory, w tym zdrowe sery kozie, pozytywnie wpływają na nasz organizm. Zaleca się je w profilaktyce chorób układu krążenia, przeciwzawałowej. Potwierdzono ich dobroczynne działanie w przypadku chorób takich jak astma, schorzenia jelit, żołądka, układu oddechowego. Zdecydowanie uboższe w laktozę mleko kozie jest także wyborem osób z nietolerancją laktozy. Może być także alternatywą dla mleka krowiego w diecie niemowląt i małych dzieci. Co ciekawe według badań spożywanie przez dzieci mleka i przetworów kozich znacznie poprawia ich odporność i pozytywnie wpływa na układ kostny.

Sery kozie na zdrowie

Sery kozie to jeden z najpopularniejszych przetworów na bazie mleka kóz. Amatorzy tego przysmaku doceniają oczywiście zdrowotne walory, takie jak wysoka zawartość łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B i A oraz mikroelementów – wapnia, potasu, fosforu czy magnezu. Warto tu szczególnie podkreślić optymalną przyswajalność ważnych składników. Na przykład białko w serach kozich zapewnia nam cenne aminokwasy (leucyna, izoleucyna, lizyna, treonina, metionina, fenyloalanina, tryptofan, walina ). Są one niezbędne, a niestety organizm człowieka nie wytwarza ich na własne potrzeby. Warto wiedzieć, że już ok. 10 dkg sera koziego zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na białko.

Oczywiście warto jeść sery kozie na zdrowie, ale zwolennicy tego rodzaju nabiału nie szczędzą pochwał również walorom smakowym. Trzeba przyznać, że aromat i smak koziego twarożku, Brie czy Camemberta jest nie do podrobienia. Zapewne jest to w dużej mierze efekt urozmaiconej „koziej diety”, która obfituje w pachnące, zdrowe zioła, trawy, a nawet kwiaty.

Chavroux, czyli sery kozie na każdą okazję

Walorem docenianym przez smakoszy jest także różnorodność rodzajów, smaków i zastosowań sera koziego. Czytamy o tym m.in tutaj –
Kozi ser – dobry dla alergików, znakomity na romantyczną kolację!

Rzeczywiście jest to idealny produkt dla małych i dużych, łasuchów, alergików i osób na diecie odchudzającej. Sprawdzi się w porannej, śniadaniowej kanapce i jako składnik menu na elegancką kolację. Sery kozie dodajemy do sałatek, dipów, sosów, mięs, owoców czy pizzy. Co prawda pizza jest włoska, ale z serów kozich słynie przede wszystkim Francja. Nie bez powodu często używana nazwa tego specjału – chevre, pochodzi właśnie od francuskiej „kozy”. To tłumaczy nam nazwę serków kozich marki Chavroux. W ofercie znajdziemy m.in. bardzo lubiane „piramidki”, czyli serki o kremowej konsystencji znakomite nie tylko jako dodatek do kanapek. Amatorzy klasyki serowej mogą delektować się pleśniowym serem w formie roladki. W tym serku jest wszystko co trzeba – biała delikatna skórka i aromatyczne bogate wnętrze. Nic dziwnego, że zgodnie ze wspomnianym artykułem kozie sery to gwarancja udanego, wykwintnego menu, zdrowej dietetycznej sałatki i pożywnego, wyrafinowanego dania obiadowego.

A jeśli ktoś jeszcze nie czuje się „mocny” w kulinarnych wyczynach na bazie koziego sera, zawsze może posłuchać dobrej rady zawartej w artykule i zajrzeć na stronę producenta serów Chavroux. Znajdzie tu wiele przepisów i pomysłów na pyszne dania na każdą okazję, oczywiście z serem kozim w roli głównej.

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

Recent Posts

Oczywista Nieoczywistość – Wielka Góra

Z perspektywy człowieka dorosłego wszystko to co niegdyś wydawało się duże czy niemal olbrzymie, dziś…

7 godzin ago

Wybory do Parlamentu Europejskiego. Kto będzie kandydował z woj. śląskiego?

Za nieco ponad miesiąc, bo 9 czerwca, odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Z 13…

21 godzin ago

Jaworzno mało znane – Och, Karol

Celem naszej dzisiejszej, historycznej wędrówki jest miejsce trudno dostępne, ukryte w zaroślach i leśnych gąszczach,…

1 dzień ago

​Życzenia dla strażaków z okazji Międzynarodowego Dnia Strażaka

​Na co dzień z narażeniem własnego życia walczą z żywiołami, ratują ludzkie życie i dobytek.…

1 dzień ago

Niedziele handlowe w 2024 roku. Czy 5 maja to niedziela handlowa?

W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…

1 dzień ago

Obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Uroczyste obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja odbyły się na Rynku w Jaworznie. Przedstawiciele…

2 dni ago