środa, 24 kwietnia, 2024

Jakie właściwości mają soki warzywne z wyciskarki?

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneJakie właściwości mają soki warzywne z wyciskarki?

Jakie właściwości mają soki warzywne z wyciskarki?

- Advertisement -

Soków warzywnych na półkach sklepowych jest mnóstwo. Ale który wybrać? Ten z dodatkami, czy przecierowy? A jakie mają właściwości? I czy w ogóle są zdrowe? A może mogą zastąpić spożycie samych warzyw?

Soki warzywne są bezsprzecznie mniej kaloryczne od swoich owocowych odpowiedników. A mimo to dostarczają do organizmu spore ilości witamin i składników mineralnych. Dzięki temu, że warzywa z natury zawierają dużo więcej błonnika, węglowodanów, skrobi i białka, a mniej cukrów i pektyn są świetną alternatywą do soków owocowych i miłą odmianą przy posiłku.

Poza tym w bardzo łatwy sposób można przygotować taki sam w domu. Bo faktem jest, że najzdrowszymi sokami są te świeżo wyciskane, które nie są poddawana żadnej obróbce termicznej. W końcu każde podgrzewanie wpływa niekorzystanie na skład soku. Niszczone są wówczas tak wartościowe witaminy i minerały.

Najpopularniejszym sokiem warzywnym jest ten z marchwi. Dostarcza on do organizmu niezbędne żelazo i witaminę A. Poza tym wpływa korzystanie na kolor skóry i zębów. Zawarty w marchwi karoten ma korzystny wpływ na nasz wzrok. Warto zaznaczyć, że sok marchwiowy jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym, gdyż poprawia jakość naturalnego pokarmu.

Niedocenionym jest sok z buraków, który obfituje w żelazo, magnez, potas i wapń. Sok z buraków jest krwiotwórczy, a pity regularnie wzmacnia organizm i chroni przed infekcjami. Buraki zawierają antocyjany, których zadaniem jest walka z wolnym rodnikami w naszym organizmie.

Warto też sięgać po sok z ogórków. Ogórki są bardzo moczopędne, dlatego picie soku z nich pomaga w walce z infekcjami układu moczowego. Ten sok jest też cenny w walce z reumatyzmem i schorzeniami skóry. Poza tym dzięki zawartości krzemu i siarki poprawia kondycję włosów.

A z jakich jeszcze warzyw warto pić soki?

Oprócz wyżej wspomnianych na uwagę zasługują soki z brokułów, czerwonej kapusty, czy szpinaku. Poza tym pomidor i papryka tez powinny nas zainteresować. Jeśli przygotowujemy soki warzywne samodzielnie warto dodawać do nich koper, nać pietruszki, czy czosnek. Warto też łączyć warzywa i stworzyć swój ulubiony i zdrowy napój.

Dlaczego warto pić soki warzywne?

– oczyszczają jelita i wątrobę,
– szybciej dostarczają niezbędnych witamin i minerałów,
– oczyszczają i odkwaszają organizm,
– są zdrową i skuteczną profilaktyką,
– wzmacniają system immunologiczny,
– mają właściwości lecznicze,
– hamują uczucie głodu,
– można je zrobić samemu.

Spożywanie soków warzywnych ma mnóstwo korzyści. Szczególnie w czasie, gdy jesteśmy zabiegani, łatwo można sięgnąć po taką porcję zdrowia. Uzupełniają one niedobory i są dobrym pomysłem, aby codziennie spożywać zalecaną porcję warzyw i owoców.
Ale łatwo też przesadzić! Taki sok to tylko jedna porcja warzyw w ciągu dnia. Nie można piciem soku zastąpić całkowicie jedzenia tych produktów. Poza tym warzywne napoje nie są najlepsze do gaszenia pragnienia. Tu zawsze niezastąpiona będzie woda.

Sklep CookandLove.pl

ul. Aleksandra Ostrowskiego 30
53-238 Wrocław
Tel. 733 999 777
https://cookandlove.pl/

- Advertisment -

Galeria ExLibris zaprasza na wystawę prac Doroty Pamuły

Miejska Biblioteka Publiczna w Jaworznie  i Stowarzyszenie Twórców Kultury zapraszają na wystawę tkanin i ceramiki Doroty Pamuły z okazji jubileuszu 40-lecia pracy twórczej. Uroczyste...

Quiz TOZ Jaworzno na Światowy Dzień Ziemi (cz. 3)

Z okazji Światowego Dnia Ziemi jaworznicki oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami przygotował quiz, na który składają się trzy zestawy pytań publikowane zarówno na www.jaw.pl...

Mieszkańcy Jelenia oglądali proces produkcyjny ekologicznych płyt

Mieszkańcy Jelenia wzięli udział w pokazie linii technologicznej do produkcji płyt budowlanych,. Jest to kompletna testowa linia produkcji ekologicznej płyty dekoracyjno-budowlanej. Przedstawiciele firmy BMD zbudowali...