Uczestnicy konkursu najpierw wzięli udział w części praktycznej, a następnie teoretycznej. Musieli się wykazać nie tylko wiedzą, ale także precyzją w formowaniu bułek czy rogali.
Praktyczna część konkursu odbyła się w piekarni Stanisława Bigaja na Długoszynie.
Konkurs ma na celu wyłonienie prawdziwych pereł w zawodzie piekarza, a jak podkreślał Stanisław Bigaj, przyglądający się zmaganiom uczestników – wśród nich takich talentów nie brakuje.Następnie uczestnicy zmierzyli się w części teoretycznej, podczas której odpowiadali na trzy wylosowane pytania.
Co roku młodzi piekarze walczą o tytuł mistrza, a organizatorzy mają nadzieję, że z każdą edycją będzie ich przybywało. Jury przyznało nagrody w dwóch kategoriach: nauka zawodu i przyuczenie do wykonywania określonej pracy.
W kategorii nauka zawodu mistrzem piekarnictwa został Roberto Tcaciuc z Hufca Pracy w Rybniku.
W kategorii przyuczenie do wykonywania określonej pracy
I miejsce wywalczył Patryk Jendrzok z Hufca Pacy w Siemianowicach Śląskich
II miejsce Kondrat Karczewski z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wiśle
III miejsce Ewa Mielczarek z Hufca Pracy w Jaworznie
Wyróżnienie: Dariusz Wojteczek z Hufca Pacy w Siemianowicach Śląskich
[vc_facebook]
Za nieco ponad miesiąc, bo 9 czerwca, odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Z 13…
Celem naszej dzisiejszej, historycznej wędrówki jest miejsce trudno dostępne, ukryte w zaroślach i leśnych gąszczach,…
Na co dzień z narażeniem własnego życia walczą z żywiołami, ratują ludzkie życie i dobytek.…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…
Uroczyste obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja odbyły się na Rynku w Jaworznie. Przedstawiciele…
Mokasyny damskie to jeden z mocnych modowych trendów, które utrzymują się od wielu sezonów. Nic…
View Comments
II miejsce Kondrat Karczewski Kondrat z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Wiśle