Polska kuchnia może być zdrowa i urozmaicona. Różnorodność potraw i pysznych smaków dań tradycyjnych zachęca do wizyt w jaworznickich restauracjach.
Polska kuchnia domowa w restauracji „Pełna micha”
Nie ma takich, którzy nie lubią domowej kuchni niczym u mamy, a może u babci. Nic więc dziwnego, że proponująca domową kuchnię „Pełna micha” zyskuje grono stałych zadowolonych klientów. Restaurację prowadzi Krzysztof Kucharz, kucharz z zamiłowania jak mówi o sobie. Wprawdzie pan Krzysztof jest właścicielem restauracji, ale decyzje w kuchni należą do jego mamy Józefy. Stąd też „Pełna chata” to dosłownie pyszna kuchnia jak u mamy – każdego dnia inny obiadek. Codzienny zestaw obiadowy (za ledwie 13 złotych) to domowe zupy i drugie dania. Wśród zup barszcz, pomidorowa, grochowa, kapuśniak i żurek na domowym zakwasie. Tylko na niedzielę przygotowywany jest rosół. Ale jaki! Z trzech gatunków mięs – z kurczaka, wołowiny i kaczki.
Drugie dania restauracja proponuje też różnorodne – udko z kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych, najbardziej popularny schab z ziemniaczkami i kapustą zasmażaną. Mielony jest oczywista tradycyjny, za to rolada wieprzowa ma nadzienie autorskie – z mięsa mielonego, cebulki i ogórka kiszonego. De volaille nadziewany jest serem żółtym i masełkiem. Klasyczny z natką pietruszki wzięcia nie ma. Można zamówić zestaw mięs pieczonych – karczek lub schab nadziewany śliwkami lub morelami. W piątki tradycyjnie musi być rybka – w panierce klasycznej morszczuk lub mintaj. W pierogach też można powybierać – mogą być ze szpinakiem i białym serem, tradycyjne ruskie, z dwoma gatunkami mięs – wieprzowym i wołowym. Lubiane też są pierogi z kapustą i grzybami leśnymi (najczęściej to podgrzybki) oraz te z kapustą i mięsem.
Skwareczki też powstają w restauracyjnej kuchni. Na słodko serwowane są pierogi z serem białym, jagodami lub truskawkami. Polewane są masełkiem lub śmietaną. Krokiety mają farsze takie same jak te do pierogów. Naleśniki podaje się wyłącznie na słodko – z serem, owocami lub nutellą. Jednym słowem palce lizać. Pełna micha wprowadza też do menu: gołąbki, fasolkę po bretońsku i flaczki.
Miłym urozmaiceniem obiadu może być lektura książek z restauracyjnego kącika czytelnika i prasy z kącika prasowego. Maluchy mają dla siebie kącik do zabawy, a więc wszystko jak w domu.
Restauracja organizuje chrzciny, stypy, zabawy, komunie i urodziny. Oferuje też catering. Istnieje możliwość zamówienia potraw na wigilijny stół. „Pełna micha” zaprasza.
Restauracja „Pełna micha”, Jaworzno, ul. Słowackiego 11, tel. 604 172 452