Nowotwór złośliwy żołądka jest czwartym z najczęstszych nowotworów na jakie choruje społeczeństwo oraz stanowi drugą pozycję wśród przyczyn zgonów nowotworowych na świecie. Do połowy lat 70-tych nowotwory żołądka powodowały największą umieralność, po czym zostały wyprzedzone przez raka piersi. Aktualnie na nowotwór złośliwy żołądka choruje 5% mężczyzn oraz 3% kobiet. Warto zatem podjąć odpowiednie kroki, które w możliwie największym stopniu ograniczą zachorowalność na wymieniony nowotwór, a tym samym zadbać o swój styl życia i dietę.

CZYNNIKI RYZYKA ROZWOJU NOWOTWORU ZŁOŚLIWEGO ŻOŁĄDKA

Za powstanie większości nowotworów mają wpływ czynniki związane ze stylem życia. Palenie tytoniu oraz dieta to czynniki którym najczęściej przypisuje się powstawanie nowotworów. W mniejszym stopniu mają tu wpływ zakażenia, spożywanie alkoholu, czynniki zawodowe czy zanieczyszczenia środowiska. Bardzo istotnym czynnikiem rozwoju nowotworu jest czerwone mięso, które zawiera nasycone kwasy tłuszczowe.

STYL ŻYCIA

Złe nawyki żywieniowe oraz nieodpowiedni styl życia skutkuje zwiększeniem ryzyka chorób przewlekłych. Najbardziej niebezpiecznymi czynnikami są: hipercholesterolemia, mała aktywność fizyczna, nadciśnienie tętnicze, palenie tytoniu oraz otyłość. Niestety, ale Polacy nie posiadają wystarczającej świadomości zdrowotnej, a lekarze nie wykazują wystarczającej aktywności wobec promocji zdrowia i diagnostyki chorób przewlekłych. W ostatniej dekadzie zwiększyła się częstość występowania chorób metabolicznych takich jak nadwaga, otyłość, otyłość brzuszna, nadciśnienie tętnicze i cukrzyca. Zwiększył się również odsetek osób o niskiej aktywności fizycznej.

PROFILAKTYKA ŻYWIENIOWA

Warzywa i owoce mogą działać ochronnie co do powstawania nowotworów, w tym raka żołądka. Dziennie powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi nie mniej niż 5 porcji warzyw i owoców. Taka dieta może zmniejszyć ryzyko zachorowalności na nowotwór aż o 20 %. W diecie antyrakowej ogromne znaczenie ma błonnik, szczególnie celuloza. Również indeks i ładunek glikemiczny może stanowić jeden z ważniejszych czynników wpływających na ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej, w tym złośliwego raka żołądka.

Składniki szczególnie istotne w profilaktyce nowotworu złośliwego żołądka:

SELEN: posiada właściwości ochronne i profilaktyczne w stosunku do omawianego nowotworu.

Źródła w diecie: mięso i jego przetwory, ryby, produkty pełnoziarniste, mleko i jego przetwory, jaja, orzechy brazylijskie, nasiona słonecznika, czosnek, suche nasiona roślin strączkowych, grzyby.

WITAMINA C: może zapobiegać rozwojowi nowotworu żołądka poprzez hamowanie oksydacyjnych uszkodzeń tkanek lub DNA dzięki usuwaniu wolnych rodników. Niedobory tych składników mogą powodować inicjację procesu karcynogenezy.

Źródła w diecie: papryka, cytryna, pomidor, grejpfrut, mandarynka, mango, biała kapusta, truskawki, kiwi, czarna porzeczka, brokuł, brukselka, jarmuż, pomarańcza

WITAMINA E: może przyczyniać się do profilaktycznego działania w stosunku do nowotworu żołądka ze względu na aktywność antyoksydacyjną, przeciwzapalną oraz przez zdolność indukowania procesu apoptozy komórek nowotworowych.

Źródła w diecie: oleje roślinne m.in. rzepakowy, sojowy, kukurydziany, orzechy, nasiona słonecznika oraz zarodki pszenne.

WIELONIENASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE: mogą hamować procesy powstawania nowotworu,
a tym samym przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka zachorowalności na nowotwór żołądka.

Źródła w diecie: ryby, owoce morza, tran, oliwa, oleje: rzepakowy, sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, z pestek winogron, lniany.

LIKOPEN: Wykazuje liczne prozdrowotne właściwości, dzięki czemu jest wyróżniany przy profilaktyce nowotworowej, w tym nowotworu żołądka.

Źródła w diecie: pomidory, owoce papai, różowy grejpfrut, brzoskwinia, arbuz, dzika róża, przetwory pomidorowe np. zupy, koncentraty, ketchup.

Podsumowanie:

Mając świadomość czynników rozwoju chorób nowotworowych powinniśmy zwrócić uwagę na swój styl życia i sposób w jaki się odżywiamy. Powyżej zostały przedstawione składniki na które szczególnie należy zwrócić uwagę, aby uniknąć choroby nowotworowej żołądka. Jeśli potrzebujesz porady na temat właściwego odżywiania od specjalisty możesz skorzystać z bezpłatnej możliwości konsultacji z dietetykiem, jaką daje nam platforma Kcalmar.com w panelu ZAPYTAJ DIETETYKA. Tu również możesz skorzystać z wyszukiwarki dietetyków celem uzyskania indywidualnej diety czy konsultacji. Wystarczy wybrać specjalizację jaka nas interesuje – wówczas mamy podgląd do profilu publicznego danego dietetyka, gdzie możemy umówić się bezpośrednio na wizytę.

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

Recent Posts

Przeszywała metki z ubrań, by wyłudzać zwroty. Kobiecie grozi 8 lat więzienia

Policjanci z Jaworzna zatrzymali 43-letnią mieszkankę Libiąża, która usuwała metki z tańszych ubrań, a następnie…

6 godzin ago

Dwaj mężczyźni zatrzymani za posiadanie narkotyków

Policjanci kryminalni z jaworznickiej komendy zatrzymali 15 maja 23-latka, w którego mieszkaniu ujawniono 440 porcji…

7 godzin ago

Policjanci z jaworznickiej komendy z wyróżnieniami i nagrodami

15 maja w Komendzie Miejskiej Policji w Jaworznie miała miejsce uroczysta zbiórka, podczas której jaworznicki…

8 godzin ago

Święto Rodziny już w ten weekend

Już 19 maja (niedziela) w Parku Podłęże w Jaworznie odbędzie się impreza plenerowa Święto Rodziny.…

8 godzin ago

PKM Jaworzno – zmiana rozkładu jazdy 18 maja 2024

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 18 maja. Zmiana…

11 godzin ago

Co dalej z Izerą? Są opcje innych projektów

Niedawno prezydent Jaworzna wydał decyzję o zgodzie na budowę fabryki samochodów elektrycznych Izera w Jaworznie.…

12 godzin ago