Spośród wszystkich witamin to właśnie witaminę C określa się mianem ich królowej. Trudno się dziwić, skoro cieszy się ona największą popularnością. Popularność ta wynika ze wzmacniania odporności, ale to nie jedyna jej właściwość. Poznajmy cudowne właściwości witaminy C.
Multum witaminowe
W przyrodzie występuje multum substancji uznawanych za witaminy. Witaminy to takie substancje, które odznaczają się korzystnym działaniem dla zdrowia oraz dla urody. Nasz organizm w części je wytwarza sam, ale do całości dawki potrzeba przyjmować je w żywności lub suplementach diety. Oto przegląd kilku najważniejszych witamin oraz ich główne działanie:
- Witamina C [kwas askorbinowy] – właściwa odporność.
- Witamina A [akseroftol lub retinol] – właściwa kondycja skóry oraz włosów.
- Witamina E [tokoferol] – zapobieganie przed tworzeniem się wolnych rodników.
- Witamina F [zespół kwasów tłuszczowych] – właściwa kondycja skóry oraz włosów.
- Witamina K [filochinon] – właściwe krzepnięcie krwi.
- Witamina D [cholekacyfelor] – właściwe samopoczucie fizyczne.
- Witamina B1 [tiamina], witamina B2 [ryboflawina], witamina B3 [niacyna], witamina B4 [cholina], witamina B5 [kwas pantotenowy], witamina B6 [pirydoksyna], witamina B7 [biotyna], witamina B8 [inozytol], witamina B9 [kwas foliowy], witamina B12 [kobalamina] – właściwe samopoczucie psychiczne.
Witamina C najlepsza na odporność
Witamina C słynie z tego, że wzmacnia odporność. I rzeczywiście, spożywanie witaminy C, czy to w żywności, czy w suplementach diety (np. witamina C Swanson) , chroni przed przeziębieniami. Ważne jednak, aby pamiętać o najnowszych wynikach badań. Witamina C zapobiega przeziębieniom przed ich wystąpieniem, ale nie leczy przeziębień po ich wystąpieniu.
Witamina C sprawdza się na cholesterol
Cholesterol to najprościej rzecz ujmując tłuszcz. Cholesterol całkowity powinien wynosić poniżej 190, trój glicerydy poniżej 150, cholesterol LDL zwany dobrym poniżej 115, a cholesterol, HDL zwany dobrym powyżej 40. Poziom cholesterolu bada się przez badania krwi. Właściwy poziom wpływa na nasze lepsze funkcjonowanie, niewłaściwy poziom z kolei zagraża wręcz życiu. Otóż cholesterol odkłada się w naczyniach krwionośnych, efektem czego prowadzi to do ich zapychania i utrudnieniach w przepływie krwi. Choroba taka nazywa się miażdżycą, prowadzi ona w najgorszych przypadkach do zawałów serca oraz udarów mózgu. Witamina C reguluje poziom cholesterolu.
Witamina C jako antyoksydant
W naszym organizmie krążą wolne rodniki oraz niwelujące je antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. Gdy wolnych rodników występuje więcej niż antyoksydantów, zaczynają one szkodzić. Wolne rodniki powodują tworzenie się patologicznych komórek zamiast prawidłowych – chodzi oczywiście o raka – ponadto wolne rodniki powodują szybsze starzenie się. Witamina C stanowi naturalny antyoksydant, który niweluje wolne rodniki.
Dzika róża źródłem witaminy C
Witamina C znajduje się w aceroli i w cytrusach, które z niej słyną. Mimo wszystko najwięcej kwasu askorbinowego występuje w dzikiej róży. Roślina ta wolno rosnąca na naszych łąkach i polach stanowi bombę witaminową.