Warto czasem spojrzeć krytycznie na to, co jadamy i dokonać w diecie małych rewolucji. Wszak dieta warunkuje nasze zdrowie, a profilaktyka to lek najtańszy – przekonują prelekcje Klubu Zdrowia prowadzonego przez Chrześcijańską Służbę Charytatywną przy jaworznickim zborze adwentystów. Kolejny wykład poprowadziła promotor zdrowia Iwona Deperas. Tematem prelekcji były zmiany żywieniowe, które mają gwarantować dobre zdrowie.
Na całym świecie naukowcy uwielbiają zaskakiwać przeciętnych śmiertelników nowościami w tzw. piramidach zdrowia. Mawiają jedz to i tamto a będziesz zdrowy, lub może nie jedz tego a ci się polepszy.
Człowiek bywa utrapieniem dla samego siebie, je za dużo, za tłusto, pochłania w żywności kilogramy chemicznych dodatków. Nic dziwnego, że nie ma się najlepiej. Jak więc na co dzień taki biedny organizm odtruwać?
W ostatnim czasie stworzono listę tzw. superproduktów, które mają wyśmienicie wpływać na dobrostan człowieka. Co do nich zalicza Andrzej Zastawnik prezes jaworznickiego oddziału ChSCh.
O superprodukty pytaliśmy też samych słuchaczy prelekcji. Wymienili bez mrugnięcia orzechy włoskie, cieciorkę, borówki, czosnek i cebulę, dodali do tego arcy zdrowego menu wodę kokosową i granat. Wiadomo im też, że dobrze robi jogurt, o bakteriach jogurtowych coś słyszeli, ale jak mówili wyparowało im to z głowy. Mózg jest wybredny, żeby dobrze pamiętał potrzebuje m.in. nabiału, może też być ryż z warzywami i koniecznie relaks. Mózg zestresowany funkcjonuje fatalnie. Kolejny wykład w Klubie Zdrowia już w maju. Zapraszamy.
[vc_facebook]