Pełnowartościowe soki – tylko z wyciskarki

Przez dziesięciolecia w polskich kuchniach królowały sokowirówki, niezbędne zwłaszcza w czasach, gdy w sklepach nie było soków owocowych. Dziś soki kupić można w każdym markecie, ale ich wartość jest wątpliwa, ponieważ nie są tak świeże jak sok przed chwilą uzyskany, a ponadto producenci dodają do nich cukier, o którego szkodliwości nie trzeba już chyba nikogo przekonywać.

Sokowirówki nadal spełniają swoje zadanie, ale z wieloma ograniczeniami. O ile np. wyciskarka nadaje się do wszelkich warzyw i owoców, o tyle sokowirówka nie pozyska soku z liści (np. szpinaku, pietruszki, kapusty, mleczu ani ziół) ani z drobnych owoców jak jagody, porzeczki czy maliny. Sokowirówka dostarcza klarowny sok, pozbawiony drobin owoców. Należy go spożyć zaraz po wytworzeniu. Sok uzyskany z wyciskarki jest gęsty, z kawałeczkami wyciskanych produktów, można go po przygotowaniu odstawić do lodówki i przechowywać tam nawet przez trzy doby. Wynika to z faktu, że wolnoobrotowa wyciskarka nie nagrzewa ani nie natlenia soku, przez co dłużej zachowuje on świeżość. Ranking najlepszych wyciskarek na rynku znaleźć można na stronie http://barczewo.com.pl/wyciskarki-wolnoobrotowe-opinie.

Ilość czy jakość?

Jeżeli trzeba szybko napoić sokiem większe grono spragnionych, sokowirówka spisze się lepiej: pracuje szybciej i wydajniej, zwłaszcza jeśli jest wyposażona w zewnętrzny pojemnik na miąższ. Nieco gorzej spisują się modele, w których pozostałości owoców odkładają się na sicie, które trzeba co jakiś czas oczyszczać. Sok jest jednak stosunkowo rzadki i nadaje się przede wszystkim do gaszenia pragnienia. Wyciskarka pracuje dużo wolniej, dostarcza za to sok lepszej jakości, bogatszy w witaminy i składniki odżywcze. Ma także większą efektywność: uzyskuje znacznie więcej soku z tej samej ilości surowca, nie pozostawia go bowiem w miąższu.    

Ach, to czyszczenie

Obydwa urządzenia, a więc sokowirówka i wyciskarka, wymagają czyszczenia zaraz po zakończeniu wytwarzania soku. Czyszczenie sokowirówki zajmuje sporo czasu, zwłaszcza że usunięcie drobinek miąższu z sita bywa dość kłopotliwe. Nieco łatwiej pójdzie z wyciskarką dwuślimakową, a najłatwiej i najszybciej oczyścimy jednoślimakową.

No a trwałość?

Wyciskarka wolnoobrotowa to sprzęt niezwykle trwały. Dzięki temu producenci udzielają na niego długich gwarancji, czasem nawet do 15 lat. Jest to więc inwestycja bardziej opłacalna niż sokowirówka, ale oczywiście pod warunkiem, że będzie to urządzenie możliwie często używane. Wyciskarka stojąca na półce lub w kuchennej szafce pożytku przecież nie przynosi…

 

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

Recent Posts

Dni Sosnowca już wkrótce. Kto wystąpi na imprezie u naszych sąsiadów?

Dni Sosnowca 2024, znane również jako Sosnowiec Fun Festival, odbędą się w dniach 7, 8…

1 godzinę ago

Piłki tenisowe w sezonie 2024

Sezon tenisowy w pełni, lada dzień z kortów znikną balony, które zimą pokrywały część z…

2 godziny ago

Mobilna kawiarnia i lodziarnia — jak wykorzystać lato do wysokich zarobków

Lato to nie tylko czas relaksu i wakacyjnych podróży, ale także doskonała okazja do rozpoczęcia…

2 godziny ago

Dom wolny od insektów – praktyczny poradnik w 5 krokach

Owady w domu to problem, z którym boryka się wielu z nas. Niezależnie od tego,…

2 godziny ago

Styl shabby chic – czym się wyróżnia?

Styl shabby chic zyskuje coraz większą popularność w świecie designu wnętrz, urzekając swoim unikalnym połączeniem…

2 godziny ago

Najpiękniejsze atrakcje turystyczne w Jasnej na Słowacji

Jasná, położona w sercu słowackich Tatr Niskich, to jeden z najbardziej popularnych i malowniczych ośrodków…

2 godziny ago