Porcelana kojarzy nam się głównie z wyszukaną zastawą. Picie ulubionej kawy w gustownej filiżance uprzyjemnia codzienne rytuały oraz spotkania z bliskimi. Początki wynalezienia porcelany sięgają VII w. w Chinach. Zachwyt, jaki wywołała w ludziach z Zachodu zaowocował podjęciem prób wytworzenia tego rodzaju ceramiki. Dopiero na początku XVIII w. wynaleziono technologię produkcji. Wkrótce otworzono fabrykę porcelany w Dreźnie, którą później przeniesiono do Miśni. Tam z powodzeniem funkcjonuje do dziś.
Różnica między filiżanką porcelanową a kubkiem ceramicznym, poza kulturowym kontekstem, wynika ze sposobu ich wytwarzania. Biorąc pod uwagę kwestie techniczne, wytwarzanie porcelany jest rodzajem procesu ceramiki, tak samo jak garncarstwo czy wyrabianie kamionki (gliny z dodatkiem piasku). Pojęcie ceramiki odnosi się do uformowanych z gliny wytworów, które poddaje się wypalaniu w wysokich temperaturach. Jednak różnice między rozmaitymi typami ceramiki zależą od rodzaju gliny i wysokości temperatury.
Porcelanowe filiżanki powstają z użyciem glinki kaolinowej. Wypala się je w temperaturze od 1,200 do 1,460°C. Dzięki takiemu procesowi, ścianki naczynia mogą być cienkie, a sama filiżanka wyjątkowo lekka. W Chinach, porcelanę definiuje się jako ceramikę, która po uderzeniu wydaje z siebie dźwięk. Na Zachodzie natomiast, jako materiał który trzymany do światła jest półprzeźroczysty. Ale w żaden sposób nie jest to wystarczająca definicja, istnieją bowiem różne odmiany.
Porcelanę dzielić można na odmianę twardą i miękką. Pod uwagę bierze się skład masy i temperaturę, w jakiej jest wypalana. Twarda porcelana ma w sobie więcej kaolinu (40-60%) natomiast mniejsze ilości kwarcu i skalenia. Wypalana jest również w wyższych temperaturach. Najczęściej występuje w przypadku wyrobów europejskich. Cechuje ją wytrzymałość na czynniki chemiczne czy atmosferyczne. Jest gładka i twarda, wykonuje się z niej luksusowe zastawy lub elementy dekoracyjne. Porcelana miękka najczęściej spotykana jest w chińskich wyrobach. Ma w sobie mniej kaolinu (25-40%, 30-35% kwarcu i 25-40% skalenia). Wypala się ją w niższych temperaturach. Jest też bardziej krucha i mniej praktyczna, ale dobrze sprawdza się w wyrobach artystycznych.
Porcelanę od wieków uważa się za najszlachetniejszą odmianę ceramiki. Jej nazwa pochodzi z włoskiego słowa porcellana, którego do opisu zobaczonej w Chinach ceramiki, użył podróżnik Marco Polo. Filiżanki porcelanowe są idealnym wyborem dla osób pragnących cieszyć się odrobiną elegancji. Wysoka jakość oraz dbałość o najdrobniejsze szczegóły, dają wiele przyjemności z picia kawy. Filiżanki porcelanowe to również dobry pomysł na prezent, szczególnie dla bliskich nam osób. Zapakowane w ozdobne pudełeczko są stylowym podarunkiem, a szeroki wybór pozwoli spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających koneserów.
Jeśli chcemy cieszyć się ponadczasową elegancją, porcelana jest niezbędnikiem dla naszego domu. Niezależnie od rodzaju wypijanych trunków, gustowne filiżanki pozwolą wzbogacić każdy dzień.
"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła…
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…
W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…
18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…
W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…
,,KSIĄŻKA- MOCNE WSPARCIE” to nowy projekt Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie skierowany do dzieci i…