Herbaciany napój zyskał w naszym kraju tak ogromną popularność, że dzisiaj spożywamy go niemal bez przerwy, ale najczęściej pełni on rolę uzupełnienia posiłków. Zazwyczaj herbatę pijamy do kanapek, a zatem śniadań oraz kolacji. Często też jednak popijamy nią dania ciepłe. Jakie konfiguracje herbaty z poszczególnymi potrawami są najsmaczniejsze?
Reguły tworzenia zestawień i przykłady
Dla większości zaskoczeniem może być fakt, iż herbata posiada wiele wspólnych cech z winem. Podobnie jak ono mieści w swoim składzie polifenole, których jedną z właściwości jest zdolność do wydobywania na światło dzienne ukrytych pozytywnych cech konkretnego dania oraz uwydatnianie jego smaku. Należy zwracać uwagę na aromat i klarowność trunku. Tak więc zielona herbata stanowić będzie wspaniały dodatek do sałatek, warzyw i owoców oraz ryb (analogicznie zresztą do białego wina), a przepełnione garbnikami gatunki czarnej herbaty doskonale dopełnią obecne na talerzu czerwone mięso – tak, jak zrobi to czerwone wino, wyjaśnia ekspert z https://www.czasnaherbate.net.
Nietypowe są herbaty Oolong – coś pomiędzy herbatą zieloną i czarną. Niektóre jej rodzaje są mniej utlenione – tym bliżej do herbaty zielonej, a zatem pierwszej z wymienionych grup potraw, lub mocno utlenione – a’la czarne.
Specyficzną jest także herbata Pu-erh świetnie dopełniająca potrawy z dodatkiem grzybów leśnych.
Biała herbata nadaje się zaś świetnie do nabiału oraz delikatnych mięs – cielęciny albo drobiu.
Jeżeli chodzi o dania śniadaniowe – czarna herbata dobrze uzupełni słodkie tosty czy kanapki z konfiturą, a także tłuste przekąski.
Powyższe połączenia wywodzą się z aromatów poszczególnych naparów, które winny być podkreślane smakiem jedzenia: zielone herbaty cechuje wyraźna nuta szpinaku, mięty lub innych ziół czy owoców tropikalnych, czarne to rozmaite miody i inne przyprawy korzenne, białe często mają aromat drewna oraz słomy, a Oolongi – nuty kwiatowe.
Jest to bardzo ciekawy wpis, sama od dłuższego czasu pijam yerba mate.