Do 12 listopada br. dwudziestu ośmiu uczestników jednostek organizacyjnych Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP ukończyło staże zawodowe w hiszpańskich i włoskich zakładach pracy, w trakcie trzytygodniowych wyjazdów organizowanych w ramach realizacji projektu „Europejskie praktyki drogą do konkurencyjności na rynku pracy”, a siedmiu młodych cukierników rozpoczęło praktyki w Berlinie.
Partnerstwo z włoską firmą CPA Giuseppina Bomba pozwoliło na organizację w
miejscowości Lanciano w środkowych Włoszech stażów zawodowych dla sześciu mechaników samochodowych, trzech sprzedawców i jednego elektryka z HP w Myszkowie i w Jaworznie.
Włoska wyprawa pozwoliła młodym ludziom na nabycie nowych umiejętności
zawodowych, zapoznanie ze środowiskiem pracy we włoskich przedsiębiorstwach oraz
uzyskanie kompetencji językowych, kulturowych i społecznych. Stażyści wzięli udział w
dodatkowym kursie języka włoskiego (10 godzin) oraz wycieczkach krajoznawczo-
edukacyjnych, w tym w wyprawie do Rzymu. Młodzi Polacy zostali również zaproszeni do
miejskiego ratusza, gdzie odbyli spotkanie z włodarzami miasta Lanciano.
W ramach współpracy z ośrodkiem edukacyjnym ESMOVIA Sistema Practices S.l.
z hiszpańskiej Walencji zrealizowano staże zawodowe dla czternastu adeptów fryzjerstwa oraz czterech przyszłych kucharzy. W wyjeździe wzięli udział podopieczni HP w Myszkowie, ŚHP w Częstochowie, HP w Bielsku-Białej, HP w Żywcu oraz HP w Jaworznie.
Trzytygodniowy wyjazd umożliwił dokładne poznanie zasad panujących w hiszpańskich
salonach fryzjerskich oraz hotelowych restauracjach, zidentyfikowanie różnic między
środowiskiem pracy w Polsce i Hiszpanii oraz nabycie nowej wiedzy i umiejętności – w
zakresie stosowanych technik fryzjerskich czy hiszpańskich potraw, z którymi dotąd
uczniowie polskich szkół nie mieli styczności. Uczestnicy wyjazdu wykazali się
samodzielnością, świetną orientacją w terenie (przemierzając rozległe tereny jednego z
największych hiszpańskich miast), umiejętnościami komunikacyjnymi (podejmując próby
samodzielnego porozumiewania się w językach angielskim i hiszpańskim), doskonałą
organizacją czasu oraz pracy zespołowej. W ramach wycieczek edukacyjnych uczniowie
odwiedzili m.in. Bioparc oraz Miasteczko Sztuki i Nauki (Ciudad de las Artes y las Ciencias), zwane „dzielnicą przyszłości”.
Wyjazd siedmiu młodych cukierników do Berlina organizowany jest w ramach współpracy
Śląskiej Wojewódzkiej Komendy OHP z organizacją BERLINK ETN GmbH.
Staże zawodowe we Włoszech odbyły się w dniach 22 września-12 października, w Hiszpanii 8-26 października, natomiast ostatnia tura wyjazdów, w ramach której siedmiu uczniów odbywa staże zawodowe w berlińskich zakładach pracy, potrwa do 30 listopada. W ramach przygotowań do wyjazdów uczestnikom zapewniono wsparcie językowe, kulturowe i pedagogiczne.
JL
[vc_facebook]