Lubisz kawę latte? Nie musisz chodzić do kawiarni, by się jej napić. Pokażemy ci, jak zrobić i w czym podać latte w domu.
Kawa latte – czyli jaka?
Nie każda kawa z mlekiem zasługuje na dumne miano kawy latte. Latte to królowa porannej kawy. Powinna być nieduża i bardzo mocna. Bariści twierdzą, że latte to nic innego jak espresso z mleczną pianką na wierzchu, a espresso to przecież duża dawka kofeiny w małej filiżance.
Kawa latte łączy w sobie to, co najważniejsze w sztuce podawania kaw. Jest mocna i efektowna. Wierzchnią stronę pianki na ogół dekoruje się ciekawymi wzorami wyrysowanymi kawą lub posypuje kakao i przyprawami do kawy. Dzięki temu uzyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Taką kawę można wypić w kawiarni lub przy odrobinie wprawy przyrządzić samodzielnie w domu.
Kawa latte – jak zrobić w domu
Przede wszystkim trzeba zaopatrzyć się w dobrej jakości kawę. Bariści są zgodni – prawdziwej latte nie robi się z kawy rozpuszczalnej. Chociaż teoretycznie jest to wykonalne, to efekt będzie daleki od oczekiwanego. W Polsce przyjęło się sądzić, że najlepsze są kawy pochodzące z Włoch. Jeśli jednak zgłębimy temat, okaże się, że na światowych rynkach za najbardziej szlachetne uchodzą kawy z Etiopii i Kenii. Można je kupić w dobrych sklepach z kawą i herbatą. Warto to zrobić, jeśli zależy nam na naprawdę wyjątkowym smaku latte.
Zrobienie kawy latte nie jest skomplikowane. Tak naprawdę wystarczy mieć średniej klasy ekspres z dyszą do spieniania mleka. Robimy tradycyjne espresso (nieduże, ale bardzo mocne), w osobnym naczyniu spieniamy mleko. Jeśli ekspres nie ma takiej opcji lub w ogóle nie korzystamy z ekspresu, wystarczy ręczny spieniacz do mleka.
Kawa latte – w czym podać
Chociaż w kawie najważniejszy jest smak, miło popatrzeć na to kulinarne dzieło sztuki. Z tego powodu do latte nie używa się filiżanek, z których tak chętnie pijemy espresso. Najlepiej sprawdzają się przezroczyste, wysokie szklanki (zobacz propozycje na: www.pucharydeserowe.pl) z gładkiego szkła. Do takiej szklanki wlewamy schłodzoną (jeśli zależy nam na wersji mrożonej) kawę, a później delikatnie przelewamy (najlepiej po szpatułce) lub przekładamy łyżeczką kawę. Powinniśmy otrzymać ładny, dwuwarstwowy napój. Wierzch można posypać odrobiną kakao, cynamonu, kardamonu lub zmielonych goździków.
Zobacz też: Szklanka do kawy? W czym elegancko podać kawę?
Ostatnio cały dzień wody w mieszkaniu nie mieliśmy. Dziewczyna zrobiła mi mrożoną kawę z cisowianką gazowaną. Tylko taka woda w domu była. Nigdy wcześniej takiej kawy nie piłem. Myślałem że nie będzie mi smakować ale była pyszna 🙂