Prezentacja produktów piekarni – chleba razowego i ciasteczek maślanych – w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów – miała miejsce w niedzielę 28 lipca w Skansenie Chorzów.
– 28 lipca otrzymaliśmy nominację do nagrody „Perła 2019” – mówi Danuta Janicka prowadząca piekarnię – w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów za chleb żytni razowy. Konkurs ogłosiła Polska Izba Produktu Regionalnego i Tradycyjnego pod patronatem Marszałka Województwa Śląskiego. Nominacja jest skutkiem uzyskania I nagrody w XVIII edycji konkursu w zeszłym roku. Finał czeka nas w Poznaniu, we wrześniu, kiedy to powalczą o nagrodę Perła 2019 produkty z wszystkich województw (na terenie Targów Poznańskich).
Liczy się tradycyjna metoda produkcji (metoda wielofazowej fermentacji maki żytniej), ciągłość produkcji (36 lat pieczemy razowiec), jakość surowców i oczywiście jakość produktu końcowego.
Cieszy nas, że komisja doceniła tradycję i efekt zdrowotny naszego razowca.
Mieszkańcy Jaworzna mają jeszcze dostęp do tego pieczywa, jest nadzieja w naszych uczniach, którym przekazujemy wiedzę i praktykę. Piekarni BA-JA gratulujemy nominacji.
[vc_facebook]
Czym jest technika diamentowa i jakie ma zastosowanie? Czy wiercenie lub cięcie w betonie może…
Ranking drewnianych kuchni dla dzieci Drewniane kuchnie dla dzieci to fantastyczny pomysł na zabawkę w…
Produkty zwiększające bezpieczeństwo w zakładzie produkcyjnym Nawet jedna trzecia wszystkich zgłoszonych wypadków przy pracy ma…
Doszło do zaginięcia kotki rasy mainecoon. Jest leczona na serce. Poszukiwana jest zaginiona kotka rasy…
Stosy śmieci zalegają w okolicy dworca w Szczakowej. Taki widok napotykają podróżni przyjeżdżający do Jaworzna.…
Muzeum Miasta Jaworzna zaprasza na Noc Muzeów 2024. Zarezerwujcie sobie sobotę – 18 maja –…