11 listopad to dla Polaków dzień święta odzyskania niepodległości. Czy pamiętacie, że w tym dniu wypada też dzień św. Marcina? O tym zapewne pamiętały nasze babcie i prababcie. Dzień ten był wyjątkowy, jak na babcie przystało, kulinarnie. Staropolskie przysłowie głosi:
„Najlepsza gęsina na św. Marcina”
Chociaż pod względem hodowli gęsi jesteśmy potęgą, nie jest to produkt łatwo dostępny. Dlaczego? Większość mięsa trafia na zachód – do Niemiec czy Francji, nasi sąsiedzi doceniają jej walory smakowe i chętniej (niż Polacy) ją kupują. Stąd statystyki, niemal cała gęsina trafia na zagraniczne rynki.
Jak co roku, Restauracja Trzy Bramy zaprasza na kolację degustacyjną. Dzień święta Niepodległości to idealny moment by spojrzeć w przeszłość. By docenić nasze narodowe tradycje, również te kulinarne. To wydarzenie to historyczna podróż kulinarna. W tym dniu w restauracji Trzy Bramy w Jaworznie, królują staropolskie przepisy.
Kolacja degustacyjna
Zaproszenia w cenie 105,00 zł/os do nabycia w restauracji.
Rezerwacje stolików:
mail: trzybramy@gmail.com
tel. (32) 752-04-01 lub 570-499-080
Mokasyny damskie to jeden z mocnych modowych trendów, które utrzymują się od wielu sezonów. Nic…
W Jaworznie odbędą się uroczystości związane z 233. rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Wydarzenia rozpoczną…
Pożar w okolicy ul. Mysłowickiej w Jaworznie. Paliły się tamtejsze nieużytki. Informację o pożarze dyżurny…
My Polacy szczególnie lubimy wszelkie święta patriotyczne. Nic więc dziwnego, że 2 maja świętujemy wespół…
Opozycyjni radni KO zostali zaproszeni na spotkanie z prezydentem Silbertem. Skład Rady Miasta po wyborach…
LKS Ciężkowianka Jaworzno po raz dziewiąty zorganizował Memoriał Mirosława Ciołczyka w piłce nożnej. Na liście…