Klopsy z indyka w różnych odsłonach

Mięso indycze należy do bardzo delikatnych i lekkostrawnych. Właśnie dlatego idealnie nadaje się do przygotowania dietetycznych klopsików, które sprawdzą się w jadłospisie osób, które się odchudzają lub zmagają się z problemami gastrycznymi. Pulpeciki są soczyste i mięciutkie, a do tego dostarczają do organizmu wielu witamin oraz składników mineralnych. W połączeniu z ulubionym sosem, kaszą lub ziemniakami stworzą pełnowartościowy, smaczny posiłek.

Klopsiki z indyka w sosie koperkowym

Subtelny smak mielonego mięsa z indyka bardzo dobrze podkreśli delikatny sos koperkowy. Tak przygotowane klopsiki przypadną do gustu wszystkim, którzy nie przepadają za intensywnymi w smaku daniami, przede wszystkim dzieciom.

Poziom trudności przygotowania: łatwy

Ilość porcji: 8 sztuk

Typ dania: obiad

Składniki:

  • 500 gram mielonego mięsa z indyka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 1 mała marchewka
  • garść natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła
  • 400 ml bulionu
  • mąka ziemniaczana
  • olej do smażenia
  • pęczek koperku

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść mięso, dodaj do niego bułkę tartą, jajka, drobno posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na tarce cebulę, suszoną bazylię. Dopraw pieprzem i solą do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i uformuj z nich niewielkie kulki.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i delikatnie podsmaż na nim klosiki.
  3. W garnku zagotuj bulion z dodatkiem startej marchewki i masła. Na wrzątek delikatnie wrzucaj klopsiki. Zmniejsz płomień i gotuj pulpeciki przez 20 minut. Pamiętaj o tym, by kilka razy je przewrócić.
  4. Zagęść sos dodając do niego przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną. Dodawaj powoli po 1 łyżeczce, aż do uzyskania optymalnej konsystencji. Gotuj całość przez kolejne 2 minuty. Na koniec gotowania dodaj posiekany koperek.

Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym z niespodzianką

To pomysł na klopsiki dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki i eksperymenty w kuchni. Ich przygotowanie nie jest trudne, dlatego poradzą sobie z nimi nawet osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Świetnie komponują się podane z pure z kalafiora lub słodkich ziemniaków.

Poziom trudności przygotowania: łatwy

ilość porcji: 8 sztuk

Typ dania: obiad

Składniki:

  • 500 gram mięsa mielonego z indyka
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • maggi
  • 6 suszonych pomidorów
  • 8 oliwek
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 400 ml bulionu
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • olej z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieść mięso, dodaj do niego: bułkę tartą, jajka, posiekaną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojono drobniutko suszone pomidory, pieprz cayenne, suszoną bazylię oraz majonez. Dopraw odrobiną Maggi do smaku. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  2. Podczas formowania klopsików, w środku każdego umieść oliwkę.
  3. Na patelni rozgrzej olej z suszonych pomidorów i delikatnie podsmaż na nim klopsiki.
  4. W garnku zagotuj bulion i delikatnie umieść w nim klopsiki. Gotuj przez 20 minut pod przykryciem. Pamiętaj, by kilka razy przewrócić kulki.
  5. Do bulionu dodaj passatę pomidorową i suszone oregano. Dopraw sos solą i pieprzem. Gotuj do momentu aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. W razie potrzeby możesz zagęścić go odrobiną mąki ziemniaczanej.

Klopsiki z mięsa indyczego można przygotowywać na wiele sposobów. Miksowanie składników, przypraw i dobór odpowiednich sosów zależy od indywidualnego gustu. Najważniejsze jest, by nie przegotować klopsików,, bo stracą swoją soczystość.

agencja

Recent Posts

Ministerstwo Infrastruktury o planach związanych a autostradą A4. Od 2027 roku przejazdy mają być darmowe

Ministerstwo Infrastruktury potwierdziło, iż nie zamierza przedłużać umowy z obecnym zarządcą odcinka autostrady A4 Kraków…

14 godzin ago

Motoserce biło na Rynku

XVI Edycja Motoserca odbyła się w sobotę 18 maja na jaworznickim Rynku. [gallery size="full" columns="1"…

16 godzin ago

„Rolkuj po nadzieję”, czyli pasjonaci rolkowania w akcji

"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła…

17 godzin ago

PKM Jaworzno – zmiana rozkładu jazdy 19 maja 2024

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…

19 godzin ago

Jaworzno mało znane – Porzucone nagrobki

W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…

19 godzin ago

Zmiana organizacji ruchu na ul. Podwale 18 maja

18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…

1 dzień ago