Wątróbka stanowi cenne źródło witamin i składników mineralnych, a także łatwo przyswajalnego biała. To doskonała alternatywa dla m.in. drobiu, ponieważ jest o wiele tańsza. Posiłek z nią w roli głównej można szybko urządzić. Jakie są jeszcze właściwości wątróbki i czy ona jest zdrowa?
Nie ma najmniejszej wątpliwości, że wątróbka to bogate źródło witamin i składników mineralnych. Znajdziemy w niej żelazo. Co ciekawie, w 100 gramach wątróbki drobiowej jest aż 20 razy więcej żelaza niż w piersi z kurczaka. Braki tego minerału, powodują anemię. Żelazo odpowiada bowiem za wytwarzanie hemoglobiny. Ta z kolei, przy pomocy czerwonych krwinek, transportuje tlen do komórek ciała.
Dlatego jedzenie wątróbki to doskonałe rozwiązanie przy niedokrwistości. Wątróbka stanowi także doskonałe źródło witamin z grupy B, w tym b12, b2,B3 oraz B9 – kwasu foliowego. B12 zapobiega w powstawaniu anemii, a także dba o układ nerwowy. B3, czyli niacyna, ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Natomiast B2 bierze udział w procesie metabolizmu, reguluje odporność i wpływa korzystnie na wzrok. Oprócz nich w wątróbce występuje witamina A,D oraz K.
Jeżeli szukacie więcej informacji o właściwościach wątróbki to koniecznie przeczytajcie ten artykuł https://citymag.pl/czy-watrobka-jest-zdrowa-zalety-wady/.
Wątróbka bardzo często znajduje się w menu osób uprawiających sport. Stanowi bowiem źródło dobrze przyswajalnego biała, przy stosunkowo niskiej cenie. Zawartość można porównać do ilości białka, znajdującego się w drobiu. W związku z tym, jest idealna dla osób aktywnych fizycznie, których celem jest zbudowanie tkanki mięśniowej. Co więcej, witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na nadbudowę włókien mięśniowych oraz regenerację powysiłkową. To kolejna zaleta, którą cenią sobie osoby ćwiczące.
Warto dodać, że źródłem białka jest zarówno wątróbka wołowa, wieprzowa, jak i drobiowa. Dlatego można wybrać ulubioną. Warto ją gotować lub prażyć w sosie własnym. Wtedy jest najzdrowsza.
Wątróbka bez wątpienia jest zdrowa, a do tego tania. Dzięki niej można niedrogo uzupełnić niedobory m.in. żelaza czy witamin z grupy B. Doskonale sprawdzi się u osób aktywnych fizycznie, dzięki temu, że jest źródłem dobrze przyswajalnego białka. Co więcej, do roli wątróbki należy również neutralizowanie toksyn, gromadzących się w naszym organizmie. Podsumowując, jej najważniejsze właściwości to:
Artykuł powstał ze wsparciem merytorycznym portalu lifestyle CityMag.pl.
Uroczyste obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja odbyły się na Rynku w Jaworznie. Przedstawiciele…
Mokasyny damskie to jeden z mocnych modowych trendów, które utrzymują się od wielu sezonów. Nic…
W Jaworznie odbędą się uroczystości związane z 233. rocznicą uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Wydarzenia rozpoczną…
Pożar w okolicy ul. Mysłowickiej w Jaworznie. Paliły się tamtejsze nieużytki. Informację o pożarze dyżurny…
My Polacy szczególnie lubimy wszelkie święta patriotyczne. Nic więc dziwnego, że 2 maja świętujemy wespół…
Opozycyjni radni KO zostali zaproszeni na spotkanie z prezydentem Silbertem. Skład Rady Miasta po wyborach…