Makaron orkiszowy powstaje na bazie mąki orkiszowej. Jeśli chcesz wprowadzić ten produkt do swojego jadłospisu, sprawdź sprawdzone pomysły na makaron orkiszowy – zarówno na słono, jak i słodko.

Makaron orkiszowy powstaje na bazie mąki orkiszowej. Jeśli chcesz wprowadzić ten produkt do swojego jadłospisu, sprawdź sprawdzone pomysły na makaron orkiszowy – zarówno na słono, jak i słodko.

Orkisz to zboże zaliczane do żywności funkcjonalnej, czyli prozdrowotnej. Mąka orkiszowa, na bazie której powstaje domowy makaron orkiszowy, jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Wyjątkowy, delikatny smak sprawia, że makaron idealnie sprawdza się zarówno w daniach obiadowych, jak i sałatkach, czy zupach, stanowiąc sycący dodatek.

Makaron z mąki orkiszowej – źródło zdrowia

Makaron orkiszowy bio charakteryzuje się wysoką zawartością witamin i mikroelementów. To źródło błonnika, który zapewnia uczucie sytości na długo, równocześnie usprawniając pracę układu pokarmowego, kwasu krzemowego, przeciwutleniaczy, witaminy A, E, D, witamin z grupy B oraz pierwiastków, do których można zaliczyć między innymi fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i kobalt. Regularnie spożywany makaron z mąki orkiszowej pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, wzmacnia krew, reguluje poziom cukru we krwi, a nawet wspomaga odporność. Chcesz uwzględnić makaron orkiszowy w swojej diecie, jednak nie wiesz, z jakimi składnikami będzie smakował najlepiej? Poznaj sprawdzone pomysły na makaron orkiszowy!

Pomysły na makaron orkiszowy – top 5 przepisów

Makaron orkiszowy ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki:

  • 200 g makaronu orkiszowego świderki
  • 400 g szpinaku
  • 5-6 suszonych pomidorów w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • gęsty jogurt naturalny
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie:

Na oleju z pomidorów podsmażamy czosnek i szpinak. Dodajemy przyprawy, pokrojone pomidory suszone i odrobinę gęstego jogurtu. Całość łączymy z ugotowanym wcześniej makaronem. Opcjonalnie posypujemy parmezanem.

Makaron orkiszowy z truskawkami

Składniki:

  • 200 g makaronu orkiszowego
  • 500 g truskawek (mogą być mrożone)
  • ¼ szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • twarożek
  • opcjonalnie: cukier puder

Przygotowanie:

Truskawki miksujemy z jogurtem i słodzidłem. Na ugotowany makaron nakładamy gotowy mus, dodajemy pokruszony twaróg.

Makaron orkiszowy w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 200 g makaronu orkiszowego
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • kawałek sera pleśniowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie:

Pieczarki z czosnkiem podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy jogurt i pokrojony ser pleśniowy, mieszając aż do rozpuszczenia. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron. Danie podajemy z pomidorkami koktajlowymi.

Zapiekanka z makaronu orkiszowego

Składniki:

  • 500 g makaronu orkiszowego
  • 2 cukinie
  • 2 papryki
  • 5 pieczarek
  • 8 suszonych pomidorów
  • garść czarnych oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, rozmaryn, oregano
  • ser żółty

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa kroimy na małe kawałki, doprawiamy. Łączymy z ugotowanym makaronem. Gotową mieszankę przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy ok. 25 min w temp. 180 stopni. Podajemy z sosem czosnkowym, ziołowym lub pomidorowym.

Sałatka z makaronem orkiszowym

Składniki:

  • 250 g makaronu orkiszowego
  • 1 świeży ogórek
  • 2 pomidory
  • pęczek rzodkiewki
  • 1 awokado
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Do jeszcze ciepłego makaronu dodajemy tuńczyka odsączonego z zalewy i pokrojone w drobną kostkę warzywa. Olej, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy, dodajemy do sałatki. Podajemy z chlebem lub grzankami.

Makaron z mąki orkiszowej idealnie komponuje się w wielu daniach – zarówno na obiad, jak i sycącą kolację. Jeśli chcemy dostarczyć sobie nie tylko porcję smaku, ale i zdrowia, pamiętajmy, aby wybierać makaron orkiszowy bio, który powstaje na bazie ekologicznej mąki bogatej w wartości odżywcze.

agencja

Recent Posts

Zmiana organizacji ruchu na ul. Podwale 18 maja

18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…

6 godzin ago

Niedziele handlowe w 2024 roku. Czy 19 maja to niedziela handlowa?

W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych, przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…

6 godzin ago

Książka – mocne wsparcie. Nowy projekt biblioteki

,,KSIĄŻKA- MOCNE WSPARCIE” to nowy projekt Miejskiej Biblioteki Publicznej w Jaworznie skierowany do dzieci i…

14 godzin ago

Zapowiedź Koncertu Orkiestry Muzyki Nowej w NOSPR: Pełen Kontrastów i Symboliki

Już niedługo, w nadchodzącą niedzielę, 19 maja, Narodowa Orkiestra Symfoniczna Polskiego Radia (NOSPR) będzie gościć…

15 godzin ago

Trwa akcja „Kolorowa piana” w Myjni Kanty

Rozpoczęła się akcja "Kolorowa piana" w Myjni Bezdotykowej KANTY, zorganizowana z okazji Międzynarodowego Dnia Mycia…

15 godzin ago

Noc Muzeów 2024

Dyrektor Muzeum Miasta Jaworzna Przemysław Dudzik serdecznie zaprasza wszystkich mieszkańców Jaworzna na Noc Muzeów, która…

15 godzin ago