czwartek, 18 kwietnia, 2024

Grille na drewno – 3 powody, by zrezygnować z węgla

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneGrille na drewno – 3 powody, by zrezygnować z węgla

Grille na drewno – 3 powody, by zrezygnować z węgla

- Advertisement -

Któż z nas nie lubi grilla? To dobra okazja na rozpoczęcie sezonu wiosennego, spotkanie z znajomymi, rozkoszowanie się zapachem smażonej kiełbasy i karkówki… Tradycyjny grill wytwarza temperaturę umożliwiającą obróbkę cieplną żywności za pomocą węgla. Ten surowiec stosuje zdecydowana większość Polaków, nie wiedząc iż istnieje znacznie tańsze i zdrowsze źródło ciepła. Grille na drewno to mało znana odmiana tych urządzeń, a szkoda! Bo jego zalety przewyższają modele węglowe, w rezultacie czego otrzymujemy znacznie zdrowszy produkt. Jak grillować na drewnie?

  1. Grill na drewno

  2. Rodzaje drewna

  3. Zalety grillowania z wykorzystaniem drewna

Grill na drewno

Potrawy z grilla są smaczne, nie ulega wątpliwości. Jednak są one obarczone pewną wadą – dym, wytworzony przez spalający się węgiel, czy to w postaci brykietu, czy tradycyjnej zawiera w sobie elementy rakotwórcze. Przenosi on również substancje smoliste oraz związki, mające niekorzystny wpływ na środowisko. Wszystkich tych negatywnych cech można uniknąć, stosując grille na drewno. Wielbiciele potraw, smażonych na świeżym powietrzu z pewnością docenią inny, bardziej naturalny smak przyrządzanych potraw. Nawet zapach dymu, który zazwyczaj rozchodzi się wśród grillujących osób, będzie przypominał bardziej tradycyjne ognisko niż typowy węglowy aromat. Przygoda z grillem na drewno będzie nowym doświadczeniem, z którym warto się zapoznać.

Rodzaje drewna

Dzięki zastosowaniu różnych gatunków drewna można eksperymentować ze smakiem mięsa. Najlepsze do przyrządzania potraw będzie drzewo z gatunków liściastych. Te iglaste zawierają bowiem w składzie żywice oraz rycynę, które podczas procesu grillowania wraz z dymem przenikają do potraw. Nie można eksperymentować z pozostałościami po starych meblach, gdyż może to być niebezpieczne dla zdrowia. Zdecydowanie korzystniejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie wiśni, jabłoni czy olchy – każdy z tych gatunków nada specyficzny smak potrawom, co zaskoczy niejednego konesera. Zalecane jest przed grillowaniem namoczenie drewna w wodzie przez godzinę, dzięki czemu będzie się ono dłużej i intensywniej tliło, nie jest to jednak warunek konieczny.

Zalety grillowania z wykorzystaniem drewna

Stosując drewno unikamy rozprzestrzeniania szkodliwych substancji, zawartych w dymie. Jest to grillowanie ekologiczne, zdrowe i pozwalające na spożywanie przyjaznych dla organizmu potraw. Dym, wytwarzany prze drewno, każdemu skojarzy się z naturalnym, swojskim ogniskiem. Funkcje grillowania można również połączyć z naturalnym wędzeniem potraw, choć wymaga to nieco umiejętności. Nie przekracza to jednak zdolności manualnych przeciętnego gospodarza, a może przynieść sporo korzyści. Dlatego wraz z nadejściem wiosny należy rozważyć zakup grilla na drewno, by cieszyć się nowymi doznaniami kulinarnymi.

undefined

- Advertisment -

XVIII Zlot Food Trucków na Rynku w Jaworznie już w ten weekend

Zapraszamy serdecznie wszystkich mieszkańców i gości na kolejny Zlot Food Trucków, który odbędzie się na jaworznickim Rynku! Nie przegapcie okazji, aby cieszyć się wspólnym...

Podpisano umowę na budowę obwodnicy Bukowna i przebudowę drogi do Jaworzna

Umowa dotycząca remontu drogi do Jaworzna oraz budowę obwodnicy Bukowna została podpisana w Starostwie Powiatowym w Olkuszu. Największa inwestycja w historii powiatu olkuskiego obejmuje między...

Dni Zdrowia pod Galerią

Dni Zdrowia, w których trakcie można skontrolować swoje zdrowie, odbywają się dzisiaj czyli 18 kwietnia przed wejściem do Galerii Galena. Wydarzenie nazwane Dniami Zdrowia jest...