Czarna herbata jest tą, która najczęściej pojawia się w domach na całym świecie. Warto jednak urozmaicić codzienne picie tego napoju o dodatkowe wersje. Każdą z nich charakteryzują wyjątkowe wartości prozdrowotne i niepowtarzalny smak.
Jest jednym z najsłynniejszych rodzajów herbaty, choć często bywa niedoceniania. Wiele osób zrezygnowało z jej picia, skarżąc się na cierpki, gorzki smak. Warto jednak pamiętać, że pojawia się on wyłącznie przy nieprawidłowym zaparzeniu herbaty zielonej; albo zbyt długim, albo wrzącą wodą. Optymalną temperaturą parzenia jest 70 do 80°C, a czasem – 2-3 minut. Wówczas odczuwalne są przyjemne warzywno-owocowe nuty. Wprowadzenie tej herbaty do swojej diety to doskonały sposób na poprawę pracy jelit i ograniczenie ilości tłuszczów wchłanianych z posiłków, a więc niezbędny punkt każdej diety redukcyjnej. Dzięki zawartości fluoru ma także korzystny wpływ na zdrowie zębów.
Legenda głosi, że biała herbata została przypadkowo odkryta przez chińskiego cesarza Shennonga, który ogłosił jej niezwykłe właściwości prozdrowotne. Jak w każdej legendzie i w tej jest ziarno prawdy – ten gatunek herbaty to ma wiele wartościowych właściwości. Stanowi bogactwo witamin C, A, D, K oraz z grupy B i minerałów takich jak wapń, fosfor, selen, potas, cynk, magnez czy nawet żelazo. Dodatkowym wsparciem dla organizmu jest zawarty w niej fluor, niezbędny dla dobrej kondycji zębów. Regularne picie tego rodzaju herbaty dostarcza organizmowi także licznych antyoksydantów, a tym samym spowalnia proces starzenia się skóry i zwiększa jej odporność na promienie UV. Nie mniej istotne są tutaj walory smakowe – napar jest wyjątkowo delikatny, a swoją subtelnością uprzyjemni każdy leniwy wieczór.
Biała herbata z jaśminem uważana jest przez smakoszy za jedną z najlepszych na świecie. Jaśmin dodawany jest także do zielonej, czarnej i rooibosa, jednak to właśnie biała spotyka się z najbardziej pozytywnymi opiniami. Kwiat doskonale komponuje się z delikatnością białej herbaty, tworząc fantazyjną, niezwykle aromatyczną kombinację. Wzbogaca herbatę nie tylko pod względem smakowym, ale także zapobiega rozwojom infekcji i wspomaga pracę serca, redukując poziom „złego” cholesterolu, chroniąc dzięki temu przed zawałem.
Różnorodność dostępnych rodzajów herbat pozwala na dbanie o swoje zdrowie i piękno w sposób naturalny. Warto sięgać po nieznane dotąd gatunki w poszukiwaniu ulubionego smaku!
Będzie się działo… 1 maja - 7 maja 1 – 3 maja – godz. 12.00…
Woda to niezbędny element naszego życia, ale może stać się też zmorą, gdy dojdzie do…
Jak Kolagen w Tabletkach Może Odnowić Twoją Skórę i Stawy? Odkryj Najlepsze Naturalne Suplementy Co…
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 1 maja. 1…
34-letni mężczyzna groził i zaatakował policjantów na służbie, kiedy ci interweniowali w sprawie naruszenia przez…
Wywiad z Prezesem Zarządu Spółdzielni Mieszkaniowej ,,Górnik" Maciejem Bochenkiem na temat problemów niedopłat, z którymi…