Układ odpornościowy czyli układ immunologiczny chroni organizm człowieka przed wnikaniem drobnoustrojów chorobotwórczych – bakterii, wirusów i grzybów. Tworzą go: grasica, węzły chłonne, migdałki podniebienne, szpik kostny, wyrostek robaczkowy i śledziona.

REKLAMA

W jego skald wchodzą również naczynia limfatyczne i komórki odpornościowe we krwi. Docierają one do wszystkich tkanek organizmu. Gdy do organizmu wniknie ciało obce natychmiast do komórek odpornościowych zostaje wysłany sygnał. Komórki te odnajdują intruza i niszczą go.

Organizm ma również tzw. barierę ochronną. Są to zdrowa, nieuszkodzona skóra, sok żołądkowy i rzęski błon śluzowych układu oddechowego.

Może się jednak wydarzyć, że system immunologiczny organizmu jest osłabiony i nie potrafi zneutralizować chorobotwórczych intruzów. Wtedy w sukurs idą leki, najlepiej te z apteki przyrody. Niezmiennie od wieków na tej cennej liście znajduje się czosnek pospolity Allium sativum.

Czosnkiem człowiek kuruje się od ponad 5000 lat. Nic dziwnego, ma w sobie ok. 200 związków leczniczych. Najważniejszym z nich jest allina, z której pod wpływem siekania czy miażdżenia ząbków czosnku powstaje allicyna. To właśnie ona wykazuje skuteczne działanie bakteriobójcze i grzybobójcze. Z kolei olejek lotny nadający czosnku charakterystyczny zapach jest związkiem chroniącym krew przed zlepianiem się płytek krwi i tworzeniem się groźnych zakrzepów. Czosnek największą moc leczniczą wykazuje, gdy się go zmiażdży i pozostawi tak na ok. 10 minut.

Czosnek nie traci swoich właściwości po ugotowaniu, pod warunkiem, że trawa ono nie dłużej niż 6 minut. Nieprzyjemnego zapachu czosnku można się pozbyć zjadając surówki lub sałatki z zieloną pietruszką, twarożek z miętą pieprzową lub koperkiem. Można też zjeść kwaskowate jabłka lub wypić sok z cytryny i grejpfruta.

Czosnek doskonale wspomaga leczenie kaszlu, nieżytu dróg oddechowych, stanu zapalnego oskrzeli, zatok, krtani, uch środkowego, osierdzia a nawet płuc. Unieszkodliwia wirusy grypy i wirusy chorób przeziębieniowych. Czosnek bywa skuteczniejszy od antybiotyków z apteki. Sok z czosnku niszczy bakterie w ciągu 3 minut.

Można podawać czosnek z twarożkiem. Dwa żabki czosnku zmiażdżyć i dodać do 100 g sera twarogowego, dodać ½ szklanki śmietanki i łyżkę miodu pszczelego. Podawać najlepiej na kolację z chlebem razowym. Lecznicze działanie takiej pasty utrzymuje się ok. 10 godzin. Taka kuracja przyśpiesza zdrowienie.
Ela Bigas

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki