Warto wiedzieć – wpływ żywienia medycznego na przebieg chorób nowotworowych

Zdaniem specjalistów żywienie medyczne jest nieodzownym elementem terapii onkologicznej. Dowiedz się, w jaki sposób żywność medyczna może wspomóc leczenie pacjentów z nowotworami

Wyzwania w żywieniu pacjentów onkologicznych

Większość pacjentów onkologicznych doświadcza zaburzeń łaknienia, wynikających z przebiegu terapii, jak również czynników psychologicznych. Osłabienie, mdłości, brak apetytu i stres redukują możliwość spożywania zbilansowanych posiłków, dodatkowo zmniejszają ich przyswajalność. Tak osłabiony organizm, dodatkowo niedożywiony, znacznie gorzej znosi przebieg terapii. Dowiedziono, że niedożywieni pacjenci onkologiczni częściej są zmuszeni do zaprzestania radioterapii i chemioterapii ze względu na niską tolerancję dla skutków ubocznych. To z kolei prowadzi do pogorszenia się stanu zdrowia i nasilenia się choroby. Co więcej, niedożywienie znacząco wydłuża okres rekonwalescencji, jak i trwania samej terapii.

W jaki sposób żywność medyczna może pomóc w terapii onkologicznej?

Z powyższych powodów łatwo przyswajalna, zbilansowana żywność medyczna jest kluczowym elementem terapii pacjentów onkologicznych. Dostarcza wyczerpanemu terapią i chorobą organizmowi kluczowych składników odżywczych i to w formie, która nawet dla wycieńczonych pacjentów jest stosunkowo prosta do spożycia. Większość preparatów zaliczanych do żywności medycznej dla osób borykających się z chorobą nowotworową jest w formie płynnej. Już niewielka objętościowo porcja może uzupełnić zapotrzebowanie osoby chorej na witaminy, minerały i wszystkie podstawowe elementy diety.

Poznaj żywność medyczną dla pacjentów onkologicznych – na MojFresubin.pl znajdziesz więcej informacji.

Żywienie pozajelitowe – ratunek dla ciężko chorych

Żywienie pozajelitowe zdaniem ekspertów przede wszystkim umożliwia prowadzenie terapii onkologicznej. W niektórych przypadkach nowotwory znajdują się w miejscach uniemożliwiających tradycyjne spożywanie pokarmów lub ograniczających ich przyswajalność. Wtedy żywienie pozajelitowe jest jedynym sposobem na dostarczenie do organizmu pacjenta niezbędnych składników odżywczych, a tym samym – jedynym sposobem na prowadzenie leczenia onkologicznego. Po jego zakończeniu najczęściej pacjenci mogą powrócić do zwykłego odżywiania.

Żywienie pozajelitowe dla niektórych pacjentów jest jednak jedyną możliwością na przeżycie. Niektóre nowotwory zupełnie ograniczają sprawność układu pokarmowego. W takich przypadkach żywienie pozajelitowe jest nieodzowne.

agencja

Recent Posts

Oczywista Nieoczywistość – Wielka Góra

Z perspektywy człowieka dorosłego wszystko to co niegdyś wydawało się duże czy niemal olbrzymie, dziś…

4 godziny ago

Wybory do Parlamentu Europejskiego. Kto będzie kandydował z woj. śląskiego?

Za nieco ponad miesiąc, bo 9 czerwca, odbędą się wybory do Parlamentu Europejskiego. Z 13…

19 godzin ago

Jaworzno mało znane – Och, Karol

Celem naszej dzisiejszej, historycznej wędrówki jest miejsce trudno dostępne, ukryte w zaroślach i leśnych gąszczach,…

1 dzień ago

​Życzenia dla strażaków z okazji Międzynarodowego Dnia Strażaka

​Na co dzień z narażeniem własnego życia walczą z żywiołami, ratują ludzkie życie i dobytek.…

1 dzień ago

Niedziele handlowe w 2024 roku. Czy 5 maja to niedziela handlowa?

W 2024 roku, podobnie jak w latach ubiegłych przypada 7 niedziel handlowych. W które niedziele…

1 dzień ago

Obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja

Uroczyste obchody 233. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja odbyły się na Rynku w Jaworznie. Przedstawiciele…

2 dni ago