Odpowiednia odzież gastronomiczna to niezbędny element pracownika restauracji, hotelu czy wszelkiego rodzaju lokali gastronomicznych. Spełnia wiele funkcji, a jedną z najważniejszych jest ochrona ciała pracownika przed czynnikami zewnętrznymi, panującymi m.in. w kuchni.
Odpowiednia odzież gastronomiczna to niezbędny element pracownika restauracji, hotelu czy wszelkiego rodzaju lokali gastronomicznych. Spełnia wiele funkcji, a jedną z najważniejszych jest ochrona ciała pracownika przed czynnikami zewnętrznymi, panującymi m.in. w kuchni. Decydując się na zakup pojedynczych elementów ubioru, warto zainwestować w dobrej jakości produkty.
Kucharz to najważniejsza osoba w kuchni, bowiem nadzoruje wykonywanie wszelkich czynności związanych z przygotowywaniem dań. Jego ubiór składa się z bluzy kucharskiej oraz spodni, a niejednokrotnie uzupełniony jest w czapkę kucharską. Odzież gastronomiczna cechować powinna się wysoką jakością materiału, który odporny jest na zabrudzenia oraz plamy. Nieustanny kontakt z żywnością wiąże się z częstym praniem poszczególnych elementów ubioru. Dobra gatunkowo bluza kucharska oraz spodnie nie deformują się podczas prania, zachowując przy tym swój pierwotny kształt.
Warunki panujące w kuchni są szczególne. Wysokie temperatury wymagają od pracowników ubioru w pełni przepuszczalnego, który nie wzmagał będzie pocenia się. Szybkie tempo pracy powoduje, iż ruchy pracownika nie powinny być w żaden sposób ograniczone. Niezwykłe niebezpieczeństwo stanowić może gorący tłuszcz – niezbędne jest zatem zainwestowanie w odpowiedni czarny fartuch kucharski odporny na tego typu zagrożenie.
Obecnie bluza kucharska, spodnie oraz fartuch to ubiór przeznaczony również dla pomocników kucharza. Noszą go w zasadzie wszystkie osoby wykonujące czynności kuchenne, które narażone są na warunki panujące w kuchni.
Prowadząc hotel, restaurację lub innego rodzaju lokal gastronomiczny warto zadbać o pełną identyfikację poszczególnych elementów. Ubiór pracowników ma niebagatelne znacznie, gdyż klienci odwiedzający dane lokum zwracają uwagę na każdy szczegół. Obsługa oceniana jest pod wieloma względami. Kelner ubrany w elegancki strój wzbudza znacznie większą sympatię, niż gdyby jego ubiór złożony był z przypadkowych i niepasujących do siebie części.
Dodatkowym atutem jest możliwość naniesienia haftu na odzież gastronomiczną. Imię pracownika lub logo firmy to doskonały pomysł. Obecnie możliwe jest wyhaftowanie nawet najbardziej skomplikowanego motywu oraz niestandardowego wzoru. Coraz więcej sklepów oferujących możliwość zakupu odzieży gastronomicznej, w swojej ofercie posiada usługę wykonania profesjonalnego haftu. Nanoszony on jest przez profesjonalne maszyny, które przy pomocy nowoczesnych technologii odwzorowują wybrane logo.
Ministerstwo Infrastruktury potwierdziło, iż nie zamierza przedłużać umowy z obecnym zarządcą odcinka autostrady A4 Kraków…
XVI Edycja Motoserca odbyła się w sobotę 18 maja na jaworznickim Rynku. [gallery size="full" columns="1"…
"Rolkuj po nadzieję", czyli akcja zorganizowana przez jaworznickie Hospicjum Homo-Homini im. św. Brata Alberta odbyła…
Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 19 maja. Zmiana…
W dzisiejszym odcinku wybieramy się do zakątka niemal zupełnie nieznanego, ukrytego pomiędzy Długoszynem i Dąbrową…
18 maja na ul. Podwale, w okolicy skrzyżowania z ul. św. Wojciecha, będą prowadzone gwarancyjne…