REKLAMA

Choć są kaloryczne, warto włączyć je do swojej codziennej diety, by – wraz z kaloriami – dostarczyć swojemu organizmowi pełnowartościowe białko, tłuszcz w najszlachetniejszym wydaniu, witaminy oraz składniki mineralne. Mowa o orzechach włoskich. Dowiedz się, dlaczego są sprzymierzeńcami Twojego zdrowia i urody.

Powód #1: Orzechy włoskie są źródłem witamin i składników mineralnych

W orzechach włoskich znajdziesz witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, witaminę E oraz witaminę K. W dodatku, są dobrym źródłem takich składników mineralnych, jak: cynk, magnez, fosfor, potas, mangan, miedź. Ponadto, w orzechach włoskich znajduje się sporo białka, błonnika pokarmowego i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 w rekordowej ilości. To wszystko sprawia, że są ważnym składnikiem diety każdego człowieka – zwłaszcza wegetarian i wegan oraz kobiet w ciąży. Zapomnieć o ich spożywaniu lub spożywać w umiarkowanych ilościach (najlepiej po wcześniejszej konsultacji z lekarzem prowadzącym) powinny jednak osoby borykające się z kamieniami nerkowymi, ponieważ orzechy włoskie zawierają w sobie sporo szczawianów.

Powód #2: Orzechy włoskie są naturalnym antyoksydantem

Bogate w polifenole orzechy włoskie odpowiadają za neutralizację szkodliwego działania wolnych rodników i mają działanie przeciwzapalne. Ponadto, zawierają w sobie flawonoidy, pełniące funkcję przeciwutleniaczy. To sprawia, że są genialnym, naturalnym antyoksydantem. Nie tylko pod względem ilości (zawierają więcej antyoksydantów niż migdały, pistacje, orzechy laskowe, orzechy pekan, orzechy ziemne i inne), ale również jakości. Działanie antyoksydantów zawartych w orzechach włoskich jest od 2 do nawet 15 razy silniejsze niż to, które pochodzi z witaminy E. Fakt, że spożywa się je głównie na surowo, nie poddając wcześniejszej obróbce termicznej, sprawia, że zachowują one pełnię przeciwutleniaczy.

Powód #3: Orzechy włoskie wzmacniają odporność

Orzechy włoskie zostały przed laty okrzyknięte przez naukowców najzdrowszymi orzechami świata. Zaledwie ich garść pozwala uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na zdrowe tłuszcze omega-3 i omega-6, pełniące bardzo ważną rolę w ochronie układu limfatycznego. Zawarty w nich cynk, kwas elagowy oraz miedź mocno przyczyniają się do budowania odpowiedniej kondycji odporności, poprzez wzmacnianie jej. Warto jednak pamiętać o tym, że na odporność pracuje się cały rok, więc i orzechy włoskie należy spożywać regularnie, by czerpać z ich prozdrowotnych właściwości (nie tylko) w tym zakresie. W dodatku, taki nawyk pozwoli skutecznie uporać się z żołądkowymi dolegliwościami i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu.

Powód #4: Orzechy włoskie pomagają w walce ze stresem

Nie od dziś wiadomo, że stres wpływa na obniżenie odporności, a co za tym idzie, na gorsze samopoczucie – nie tylko fizyczne, ale i psychiczne. Minerały – takie, jak magnez i potas – a także kwas foliowy, kwas linolenowy i witamina B6, zawarte w orzechach włoskich, mają bardzo dobry wpływ na komórki nerwowe. Włączając je na stałe do swojej diety, można też skutecznie pozbyć się bezsenności i oznak przemęczenia, a także uregulować stany depresyjne, jeśli takowe występują. Warto po nie sięgnąć w momencie, gdy czuje się spadek koncentracji lub sił.

Powód #5: Orzechy włoskie mają zbawienny wpływ na urodę

Ostatni powód (na naszej liście, ponieważ jest ich o wiele więcej), dla którego dobrze jest włączyć orzechy włoskie do codziennej diety, to ich genialny wpływ na urodę. Zauważą to zwłaszcza posiadacze cery tłustej, charakteryzującej się rozszerzonymi porami i skłonnością do niedoskonałości. Ponadto, zawarta w orzechach włoskich witamina E, będąca antyoksydantem, opóźni procesy starzenia skóry, a witamina C przywróci jej gęstość i zredukuje występujące na niej przebarwienia.

Więcej ciekawostek o orzechach włoskich oraz innych zdrowych produktach (tzw. superfoods) poznasz odwiedzając blog Dietetyk.guru.

Zdjęcie: Pixabay.com

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki