Dieta w ciąży – o czym trzeba
pamiętać?
Sposób odżywiania się przyszłej mamy wpływa na prawidłowy rozwój płodu i zdrowie dziecka w przyszłości. W diecie kobiety ciężarnej powinny się znaleźć produkty bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy czy minerały. Według dietetyków warto zadbać o prawidłowy bilans energetyczny, zwłaszcza w pierwszym trymestrze ciąży. Niedobór składników odżywczych może być przyczyną niedokrwistości lub osteoporozy. Najważniejsza zasada to regularnie jeść i dbać o odpowiednio zbilansowany jadłospis!
Jak prawidłowo odżywiać się w trakcie ciąży?
W diecie przyszłej mamy nie może zabraknąć cukrów prostych. Glukoza jest niezbędna do
prawidłowego rozwoju płodu. Bardzo istotną rolę pełnią także źródła węglowodanów złożonych, które znajdują się w pełnoziarnistym pieczywie czy płatach zbożowych. Mięso białe można jeść praktycznie codziennie. Warzywa i owoce najlepiej spożywać na surowo. Szczególnie korzystne dla zdrowia kobiety ciężarnej są brokuły, pomidory, marchew czy natka pietruszki. W ciąży nie wolno jeść surowego mięsa, które bywa przyczyną zachorowania na toksoplazmozę. Należy też unikać pasztetów, wędlin długodojrzewających oraz wędzonych ryb. Polecanymi produktami są również oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy i oczywiście oliwa z oliwek. Od czasu do czasu przyszłe mamy mogą sobie pozwolić na odrobinę masła, ale powinny się wystrzegać smalcu czy bardzo tłustych mięs. Kobiety w ciąży muszą całkowicie zrezygnować z używek, czyli alkoholu czy papierosów. Kawę można pić w umiarkowanych ilościach, natomiast wodę niegazowaną bez ograniczeń.
Podstawowe zasady żywienia
W jadłospisie warto uwzględnić wszystkie grupy produktów spożywczych, takich jak: warzywa oraz owoce, produkty mleczne, mięso, ryby, wędliny, jaja, tłuszcze roślinne. Kobieta w ciąży powinna jeść dla dwojga, a nie za dwoje! Według ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia dieta przyszłej mamy opiera się na Piramidzie Zdrowego Żywienia. Zakłada ona, że przyszła mama powinna jeść od 4 do 5 posiłków w ciągu dnia. Warzywa i owoce to doskonałe źródło witaminy C, E, flawonoidów, potasu, żelaza czy błonnika pokarmowego, który skutecznie zapobiega zaparciom. Pełnowartościowe białko można znaleźć w rybie, chudym mięsie czy jajach. Produkty zbożowe, czyli ryż, makarony, kasze zawierają witaminy w grupy B oraz składniki mineralne, takie jak: magnez, cynk, miedź. Z kolei nabiał dostarcza fosforu, wit. D oraz białka. Jeśli chodzi o tłuszcze, to warto wybierać nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu dziecka. Poza tym zapobiegają przedwczesnym porodom. Ich źródłem są tłuste ryby morskie: pstrąg, halibut, makrela dorsz.
Na co zwrócić uwagę w I trymestrze?
Duże znaczenia ma odpowiednia suplementacja, to znaczy przyjmowanie doustne tabletek z
kwasem foliowym lub poszukanie witamin z grupy B w produktach żywnościowych, takich jak: zielone warzywa – szpinak, sałata, brukselka, brokuły lub pomarańcze. Zalecana przez większość specjalistów dawka kwasu foliowego wynosi 0,4 mg/ dziennie. Na początku ciąży nie może też zabraknąć w codziennej diecie jodu. Dzienne zapotrzebowanie wynosi 150 μg 200 μg. Warto też skonsultować z lekarzem suplementację kwasów DHA, które można stosować już od pierwszego miesiąca ciąży. Pamiętajmy także, aby zrezygnować z mleka pasteryzowanego! Jeśli chodzi o zapotrzebowanie energetyczne w pierwszym trymestrze, to jest podobne do tego sprzed okresu ciąży. Poza tym zmienia się zwiększa się nieznacznie na dalszym etapie o około 300 kcal.
Podsumowanie
W pierwszych miesiącach należy ograniczyć spożycie tłuszczu zwierzęcego i podrobów, zrezygnować z picia alkoholu oraz palenia papierosów aż do końca ciąży. Dzięki temu przyszłe mamy uchronią płód przed powstawaniem wad rozwojowych. Warto pić duże ilości wody niegazowanej, nawet do 2,5 L dziennie. Bezwzględnie należy unikać potraw, które mogą być przyczyną groźnych chorób. Więcej zaleceń dotyczących odżywiania się w ciąży znajduje się na stronie internetowej https://www.mamazone.pl!
Jaworznickie sobótki odbędą się już dzisiaj, czyli 20 maja w kilku różnych lokalizacjach. Sobótki mają…
Za nami 5. seria zmagań w ramach rozgrywek JLS Salos 2024, co oznacza, że znajdujemy…
Współczesne biuro to nie tylko miejsce pracy, to przestrzeń, która zapewnia komfort i motywację do…
Ściana nad zlewem w kuchni jest dość newralgicznym miejscem. Obszar ten narażony jest na działanie…
Zwiększ rozpoznawalność dzięki nowoczesnym gadżetom reklamowym. Powerbanki z logo firmy to nie tylko praktyczne gadżety,…
W dobie rosnącej konkurencji na globalnym rynku zdolność do szybkiego i efektywnego zwiększania zasobów ludzkich…