piątek, 29 marca, 2024

Owsianka. Dlaczego warto ją jeść?

Strona głównaInformator / Materiały zewnętrzneOwsianka. Dlaczego warto ją jeść?

Owsianka. Dlaczego warto ją jeść?

- Advertisement -

Produkty zbożowe powinny stanowić jeden ze składników dobrze zbilansowanej diety. Dostarczają wielu odżywczych mikroelementów, kwasów i witamin. Warto zatem często sięgać po chleb razowy, makarony z mąki pełnoziarnistej, kasze i…  płatki owsiane. Niestety dla wielu osób smak owsianki jest nie do zaakceptowania. Istnieją jednak sposoby, które sprawią, że ten posiłek wreszcie przypadnie ci do gustu. Sprawdź jak przyrządzać płatki owsiane i dlaczego warto je jeść.

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Płatki owsiane zawierają mnóstwo składników, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Dostarczą nam chociażby sporą porcję węglowodanów złożonych. Organizm trawi je wolniej niż węglowodany proste, więc zapełnimy nasz żołądek na dłużej. W płatkach owsianych znajduje się także mnóstwo błonnika, nienasyconych kwasów tłuszczowych i fitasteroli. Płatki zawierają wiele witamin m. in.: A, D, E, K i B oraz wiele innych dobroczynnych substancji odżywczych. Dzięki temu wpływają korzystnie na cerę, na długo zapewniają poczucie sytości, zapobiegają miażdżycy, a nawet astmie.  Słowem: owsianka to potężna dawka zdrowia. 

Z mlekiem czy z wodą?

Gdy zdecydujemy się już wprowadzić owsiankę do naszej codziennej diety, warto zastanowić się w jaki sposób ją przyrządzać. W tym przypadku możliwości jest wiele. Płatki owsiane możesz zalać wodą, mlekiem krowim lub mlekiem roślinnym. Który wariant jest najlepszy? To zależy od twojego organizmu i indywidualnych preferencji smakowych. Wiele osób przyznaje, że owsianka najlepiej smakuje z mlekiem krowim, ale niestety spora część populacji nie toleruje laktozy. Gdy po wypiciu mleka czujesz dyskomfort w żołądku, lepiej wybrać wodę lub mleko roślinne, które zresztą cieszy się coraz większą popularnością. Z mlekiem roślinnym trzeba jednak uważać, ponieważ niektórzy producenci dodają do niego duże ilości cukru i ulepszacze. Lepiej więc zakupić napój rośliny dobrej jakości, który znajdziesz na stronie https://www.aleeko.pl/. W ofercie sklepu są między innymi napoje migdałowe, kokosowe, ryżowe, orkiszowe czy sojowe wyprodukowane z roślin ekologicznych niemodyfikowanych genetycznie. Mleko roślinne występuje w wielu wariantach, więc smak owsianki za każdym razem będzie nieco inny. Płatki owsiane można zalać także wodą. Taka owsianka będzie mniej kaloryczna. Należy jednak pamiętać, że sama woda nie nada płatkom smaku, więc w tym przypadku trzeba zastosować sporo dodatków: owoców, orzechów, rodzynek czy miód. Do owsianki można dodawać również jogurt. Zazwyczaj ma mniej laktozy niż mleko, a ponadto zawiera bakterie, które wspomagają pracę jelit. 

Gotować czy nie gotować?

Gdy decydujemy się na płatki górskie lub błyskawiczne, gotowanie nie jest konieczne. Jeżeli wolimy spożywać je w nieco bardziej rozmiękczonej postaci, wystarczy zalać przygotowaną porcję płatków wodą i pozostawić na noc do nasiąknięcia. Rano płatki będą miękkie i od razu gotowe do spożycia, dzięki czemu zaoszczędzisz czas potrzebny na gotowanie owsianki i zmywanie garnków. Pamiętaj, że jeżeli decydujesz się na zwykłe płatki owsiane, powinieneś je ugotować. 

Kilka przepisów

Owsiankę warto jeść często, ale czy jej smak wkrótce się nam nie znudzi? Nic podobnego! W Internecie i książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów na owsiankę, która będzie nie tylko pożywna, lecz także smaczna. Możemy zacząć od żurawiny i rodzynek, które osłodzą smak płatków, ale do owsianki doskonale pasują także różnego rodzaju nasiona: sezam, pestki słonecznika, mak czy pestki dyni. Warto sięgać także po orzechy: laskowe, migdały, nerkowce, arachidowe lub brazylijskie. Owoce również się sprawdzą. Najczęściej do owsianki dodaje się: banany, gruszki, borówki, truskawki, pomarańcze, kiwi, maliny, wiśnie czy jabłka. Możemy sięgnąć również po nieco bardziej oryginalne przepisy i dodać do owsianki kakao, rozpuszczoną kawę lub kilka łyżeczek masła orzechowego, a posiłek zyska zupełnie nowy smak. 

Owsianka powinna na stałe zagościć w naszym domowym menu. Jest odżywcza, zawiera mnóstwo dobroczynnych składników i w pełni zaspakaja głód. Jeśli chcesz wybrać zdrowie, wybieraj płatki owsiane. 

undefined

- Advertisment -

Do końca 2027 roku powstaną nowe drogi na wjeździe do Jaworzna

Miasto Jaworzno podpisało umowę z konsorcjum firm MIRBUD S.A. i KOBYLARNIA S.A. na budowę nowego układu drogowego na Jaworznickim Obszarze Gospodarczym oraz na drogach...

Poznać, pokochać, chronić. Źródła Kłodnicy

W kolejnym odcinku serii Poznać, pokochać, chronić, prowadzący Piotr Grzegorzek zabrał nas na spacer po Zespole przyrodniczo-krajobrazowym „Źródła Kłodnicy”. Jest to teren chroniony, jednak...

Trzecia Droga Szymona Hołowni w Jaworznie popiera Michała Kirkera

Trzecia Droga, czyli Polska 2050 Szymona Hołowni oraz PSL poparły kandydaturę Michała Kirkera na Prezydenta Miasta Jaworzna. Wczoraj, 26 marca, odbyła się konferencja prasowa...