Pakowanie próżniowe usprawnia pracę w kuchni zarówno domowej, jak i profesjonalnej. Możliwość zapakowania produktów i dania im dłuższego życia jest zbawienne po wielu imprezach rodzinnych, świętach czy podczas prowadzenia restauracji.
Pakowanie próżniowe usprawnia pracę w kuchni zarówno domowej, jak i profesjonalnej. Możliwość zapakowania produktów i dania im dłuższego życia jest zbawienne po wielu imprezach rodzinnych, świętach czy podczas prowadzenia restauracji. Do pakowania próżniowego używa się worków moletowanych – jednak czy wszystkie produkty możemy pakować próżniowo? Sprawdź.
Zgrzewarki próżniowe – dla domu i restauracji
Wykorzystywane są zarówno w profesjonalnej kuchni, jak i domowej. Wszystko dlatego, że z problemem zbyt dużego wyrzucania żywności mierzą się nie tylko restauratorzy, ale także gospodynie domowe. Jest to o tyle kłopotliwe, że po świętach czy podczas rodzinnych imprez zostaje nam bardzo dużo jedzenia, które niestety coraz częściej wyrzucamy. Dlatego pakowarki próżniowe są nieocenionym skarbem w każdej kuchni.
Jakie produkty pakujemy?
Wszelkie produkty spożywcze i… niespożywcze też! Mało kto wie, że pakować można także dokumenty, tkaniny czy inne wartościowe rzeczy, które chcemy uchronić przed wpływem czynników zewnętrznych.
Produkty spożywcze, które można pakować w zgrzewarce:
- Pieczywo, ciasta, wypieki i inne słodkości,
- Owoce, gotowane warzywa, świeże warzywa,
- Gotowe dania, zupy, gulasze, pierogi i inne,
- Sery: żółte, białe i inne,
- Mrożone produkty,
Worki moletowane – bezpieczne dla żywności
Worki tłoczone jednostronnie wykonane są w 100% bezpiecznej folii PA/PE, której grubość to 105 mikronów. Sprawdzają się doskonale przy pakowaniu produktów spożywczych. Cała magia działania pakowarki oraz tych worków, to usunięcie dostępu powietrza do produkty, co zapewnia ograniczenie występowania bakterii, które psują żywność. Jednak należy pamiętać, że produkty zapakowane próżniowo nie mają daty nieograniczonej przydatności do spożycia. Pomimo, że jest ona znacznie wydłużona, to warto zorientować się, które produkty lepiej trzymać w lodówce lub zamrozić (po uprzednim próżniowym spakowaniu).