Na Pańskiej Górze żółciak siarkowy, czyli „Leśny kurczak”

Ostatnio sporo osób zainteresowało się gatunkiem pewnego grzyba, jakim jest żółciak siarkowy. Dlatego na przykładzie owocników z Pańskiej Góry przyrodnik Piotr Grzegorzek pokazuje, jak wygląda. Jest on bardzo kruchy a przez to w odróżnieniu od większości grzybów lekkostrawny.

REKLAMA

Większość grzybów spożywanych w naszym kraju ma standardowy wygląd, znaczy się, musi posiadać kapelusik fikuśny tudzież nóżkę zgrabnie toczoną. Wtajemniczeni wiedzą, że można jadać niektóre huby. Należy do nich żółciak siarkowy przez smakoszy nazywany leśnym kurczakiem. Niestety częściej spotkamy go w parkach, na przydrożach oraz w zieleni osiedlowej.

Żółciak siarkowy jest to grzyb jadalny i trzeba dodać, że bardzo smaczny. Jeżeli kogoś interesują jego walory smakowe, to pamiętajmy, że przed spożyciem wymaga on wcześniejszej obróbki cieplnej (15-20 minutowego obgotowywania). Dopiero po niej można przystępować do dalszego przygotowywania go do jedzenia, np. w postaci kotleta w panierce.

- REKLAMA -
Zewnętrzne linki
Advertisement