Dla większości osób whisky, whiskey i Bourbon oznaczają dosłownie to samo i chociaż jest w tym trochę racji, to jednak alkohole te różnią się pod wieloma względami. Warto dowiedzieć się na temat nieco więcej, aby przestać popełniać błędy w nazewnictwie. Do wyboru jest wiele odmian whisky, a każda z nich ma inne walory smakowe i zapachowe. Powstają one z różnych składników, poddaje się je nieco innym procesom destylacji itd.
Co warto wiedzieć na temat whisky?
O whisky słyszał chyba każdy, wiele osób bardzo chwali sobie ten trunek ze względu na charakterystyczny smak. Jeśli ktoś nie przepada za mocnym alkoholem, to powinien pozostać przy winie i piwie. Whisky i Burbon różnią się pod wieloma względami, między innymi pochodzeniem. W Szkocji produkuje się szkocką whisky, z kolei Bourbon powstaje w USA i jest to amerykańska whiskey. Zdecydowana większość amerykańskich trunków pochodzi z ze stanu Kentucky. Whiskey można na przykład zakupić w sklepie FORFITER exclusive oferującym szeroki wybór alkoholi z całego świata. W Szkocji rodzaj alkoholu nosi nazwę whisky, natomiast w amerykańskiej pisowni pojawia się whiskey. Niezależnie od zapisu, wymowa jest dokładnie taka sama. Szkocka whisky może być w wersji single malt, co oznacza, że do jej produkcji użyto wyłącznie jęczmienia. Z kolei w whisky mieszanej mogą znaleźć się też inne zboża. Natomiast w Burbonie przeważa kukurydza, a słód jęczmienny, pszenica i żyto stanowią tylko niewielki procent. Kolejne różnice dotyczą procesu destylacji. Szkocką whisky destyluje się dwukrotnie lub nawet trzykrotnie. Z kolei amerykańska odmiana destylowana jest tylko raz.
Whisky różni się, w zależności od kraju
Whisky wymaga leżakowania, w przypadku odmiany szkockiej musi to trwać co najmniej trzy lata, natomiast Bourbon może być gotowy już po dwóch latach. Bardzo ważne jest to, w czym leżakuje alkohol. W USA wymaga się używania wyłącznie nowych beczek, powstają one z amerykańskiej odmiany białego dębu. Z kolei w Szkocji bardzo popularne jest stosowanie beczek po winie lub innym alkoholu, co pozwala na uzyskanie whisky o unikalnym smaku. Wpływają na niego również warunki pogodowe. W USA amplituda temperatur jest większa niż w Szkocji i nie jest to obojętne dla beczek. Bardziej się rozszerzają w sezonie letnim, a to z kolei ułatwia wsiąkanie alkoholu w drewno. Przyczynia się to do powstawania wyraźnej różnicy w smaku między szkocką whisky a amerykańską whiskey. Nawet sposób przechowywania leżakujących beczek jest inny. W Szkocji układa się je w rzędach, maksymalnie trzech. Z kolei Burbon składuje się w magazynach wielopiętrowych, przez co beczki są poddawane działaniu różnych temperatur. Burbon ma cierpki i wyważony smak, z mocno wyczuwalnym aromatem dębu. Natomiast smak szkockiej whisky jest mocno zróżnicowany, w zależności od wybranej odmiany.
undefined