Domowe przetwory warzywne, owocowe czy przygotowane z wykorzystaniem grzybów pozwalają się cieszyć domowymi potrawami przez długie, zimowe miesiące. Lato i wczesna jesień to najlepsza pora na ich robienie. Naszykuj swoją spiżarnię tak, by była miejscem, z którego będziesz dumny.
Jakie przetwory możesz przygotować?
Większość warzyw, owoców i grzybów nadaje się do tego, by zrobić z nich przetwory. Już z początkiem lata możesz kupować truskawki i robić z nich dżemy, marmolady, czy też kompoty. Z czasem pojawiają się kolejne owoce, które nadają się do pakowania w słoiki. Przetwory z wiśni i czereśni to polska tradycja. Przygotowujesz z nich dżemy, soki i konfitury. Problemem może być jedynie wyciągnięcie z nich pestek, ale pracę ułatwi ci drylownica.
W sierpniu przychodzi czas na sezon ogórkowy – możesz zrobić do domowej spiżarni ogórki kiszone i konserwowe, a także pikle według danego przepisu. Korniszony staną się znakomitą zakąską na każdej imprezie. Ogórki pozwolą Ci także na przygotowanie z nich przecierów na zupy. Przy bazie w postaci rosołu ułatwi Ci to ugotowanie zupy dla domowników czy gości.
Kolejno możesz przerabiać jeżyny, maliny – na soki i dżemy, ale również domowej produkcji nalewki, które urozmaicą Twoją domową spiżarnię. Do tego z początkiem września nadchodzi najlepsza pora na przetwory z pomidorów czy robienie domowych sałatek z papryki, cebuli, ogórków i tym podobnych. Istnieje wielu zwolenników przetworów z dyni – te warzywa są wspaniałe jako baza do zup, sosów i nie tylko.
Przez całą jesień możesz zbierać w okolicznych lasach grzyby i robić z nich przetwory. Zaskoczysz swoich gości serwowaniem marynowanych podgrzybków czy maślaków.
Piękna spiżarnia w zasięgu Twojej ręki
Robienie przetworów może być czasochłonne, ale w efekcie otrzymujesz cały zapas produktów na zupy, czy zakąski lub jako dodatków do innych potraw. Możesz uporządkować swoją spiżarnię w ten sposób, że zamówisz etykiety na przetwory.
Duży wybór wzorów etykiet znajdziesz na stronie https://zalepieni.pl/etykiety-na-przetwory/. W sklepie Zalepieni masz możliwość personalizacji etykiet, tzn. wpisania własnego tekstu.
Umieść je na każdym słoiczku, by wiedzieć, co właściwie się w nim znajduje i kiedy był on przygotowany. Etykiety na przetwory takie jak na zalepieni.pl dostosowane są pod kątem różnych przetworów – grzybów, dżemów czy nalewek. Dzięki nim uzyskasz własnoręcznie przygotowane produkty, które nie tylko ułożysz w spiżarni, ale z dumą wręczysz w prezencie swoim bliskim. Z pewnością będzie to niecodzienny pomysł na drobny podarunek, który samodzielnie zrobiony będzie miał większą wartość niż każdy inny, kupiony prezent.
Więcej informacji na https://zalepieni.pl.
Już jutro, 29 kwietnia, odbędzie się nadzwyczajna sesja Rady Miejskiej w Jaworznie, zwołana na wniosek…
Masaż klasyczny to jedna z najstarszych i najbardziej rozpoznawalnych form terapii manualnej na świecie. Jego…
Wybór odpowiedniego systemu pakowania dla Twojego produktu ma kluczowe znaczenie dla zapewnienia jego bezpieczeństwa, trwałości…
Osoby chorujące na alergię zmagają się z szeregiem uciążliwych objawów. Ciągły katar, kichanie czy łzawienie…
Zanim wprowadzisz się do wynajmowanego mieszkania, istnieje kilka istotnych rzeczy, które warto wziąć pod uwagę,…
Wygląd zewnętrzny nie powinien być najważniejszy, ale nie możemy zaprzeczyć, że ma on duże znaczenie…