Latem, jesienią, wiosną czy zimą – właściwie kiedykolwiek zdecydujemy się polecieć na Cypr, nie będzie to zła decyzja. Cypr w zalewie Morza Śródziemnego, podgrzany ciepłymi promieniami słońca, otulony błękitem nieba smakuje wyjątkowo każdego dnia. Warto skosztować go w grudniu, warto przedłużyć pobyt na Boże Narodzenie lub zasiedzieć się aż do Nowego Roku. Kolekcja wspomnień zadowoli zarówno tradycjonalistów, imprezowiczów, plażowiczów, miłośników historii i dobrego jedzenia, rodziny z dziećmi, singli, seniorów…

REKLAMA

Bo Cypr jest różnorodny, bogaty w swej odmienności, zaskakujący. To tu nowoczesność Limassolu, Pafos czy Larnaki przeplata się tradycją prowincji, to tu szum morza wycisza region Troodos. Więc wśród świątecznych życzeń śmiało uwzględnij podróż na Cypr, a jeśli wolisz działać, to pakuj walizki i leć ku słońcu, może jeszcze zdążysz zasiąść przy cypryjskim świątecznym stole.

Na wyspie bowiem święta Bożego Narodzenia obchodzi się począwszy od 25 grudnia. Tu do wigilii się nie zasiada, za to, zamiast delektować się wieczerzą Cypryjczycy czekają na przyjście Świętego Wasilisa. To jak łatwo się domyślić odpowiednik Świętego Mikołaja. Tymczasem Ayios Vasilis urodził się w Cezarei Kapadokii w 330 roku. Był biskupem znanym z pomocy dzieciom i biednym, stworzył tak zwane Vasiliady, czyli domy pomocy dla najbardziej potrzebujących. Zresztą Święty Wasilis do dziś rozpieszcza małych Cypryjczyków przynosząc im prezenty dwa razy w roku – 24 grudnia i na Nowy Rok.

Prawdziwe świętowanie zaczyna się zatem 25 grudnia i jest to najważniejszy dzień świąt, a najważniejszym rodzinnym posiłkiem jest obiad. Na cypryjskim świątecznym stole nie może zabraknąć indyka faszerowanego ryżem, podrobami i mięsem. Tradycyjną świąteczną potrawą jest też klefiko czyli baranina zapiekana w specjalnych piecach przez około 8 godz. Tego dnia nie zabraknie też grillowanej wieprzowiny i jagnięciny oraz christopsomo czyli drożdżowego chleba ze znakiem krzyża.

Cypryjczycy nie stronią też od słodkości. Świąteczne specjały to miodowo bakaliowe ciasteczka melomakarona oraz ciasto vasilopita na bazie migdałów i pomarańczy. To ciasto często pojawia się też na Nowy Rok, a ukryta w nim moneta ma zapewnić szczęście i pomyślność osobie, która na nią trafi. Całości dopełniają doskonałe cypryjskie wina, a wśród nich commandaria, z której wyspiarze są najbardziej dumni. Ponoć tym słodkim, esencjonalnym winem w kolorze bursztynu zachwycał się Ryszard Lwie Serce oraz sułtan Sulejman II. No ale przecież nie samym jedzeniem i piciem człowiek w święta żyje. Cypryjczycy lubią wieczorami spotykać się ze znajomymi, spacerować przystrojonymi ulicami, które mienią się kolorami lampek. Lubią też wycieczki w góry Troodos.

W tym roku zarówno dla miejscowych jak i turystów w pięciu górskich wioskach postanowiono zorganizować świąteczne jarmarki. I tak Christmass villages na wzór europejskich adwentowych jarmarków zorganizowano w Agros, Platres, Kyperounta, Kalopanagiotis i Kakopetria. Od 10 grudnia aż do 6 stycznia centra tych małych wiosek tętnią świątecznym rytmem. Stragany, straganiki oferujące rękodzieło, lokalne produkty, grzane wino zachęcają do zakupów. Z głośników rozbrzmiewają świąteczne hity, a ludzie uśmiechają się do siebie i robią zdjęcia na tle świątecznych iluminacji. Same wioski mogą okazać się też sporą atrakcją, szczególnie dla tych którzy Cypr kojarzą jedynie z plażami.

Na przykład w Platers zachwyci nas przyroda, w tym jeden z najwyższych wodospadów na Cyprze – Kaledonia. W Argos skosztujemy doskonałych, tradycyjnych wędlin, w Kakopetrii pokochamy wąskie, kamienne uliczki z tradycyjnymi domami i ich drewnianymi balkonami, w Kalopanagiotis uwagę przykuje Klasztor Agios Ioannis Lampadistis wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO, a Kyperounta, która została założona w czasach bizantyjskich kusić będzie przyrodą i muzeami.

Bez względu na to jaki będzie Wasz sposób na święta na Cyprze wszędzie usłyszycie od miejscowych – Καλά Χριστούγεννα! Wesołych Świąt!

Podróżniczka Katarzyna Kopeć

- REKLAMA -

Zewnętrzne linki