Kappamaki to rodzaj sushi, który składa się wyłącznie z nori i ryżu oraz ogórka. Jest to danie niezwykle smaczne, lekkie, a także niskokaloryczne! Co ważne, mogą jeść je również wegetarianie oraz weganie, dzięki czemu kappamaki staje się idealną potrawą na wspólną imprezę. Zielony ogórek dodatkowo sprawia, że sushi wygląda apetycznie i świeżo! Przyjrzyj się bliżej tej smacznej przekąsce!
Tajemnica kappamaki
Kappamaki to jeden z podstawowych rodzajów sushi. Po japońsku słowo to oznacza dosłownie „zwój z ogórkiem”. Dla wprawniejszych w japońskiej nomenklaturze sushi-maniaków można stwierdzić, iż kappamaki to samo co hosomaki z ogórkiem. Z pozoru to danie może wydawać się niezbyt atrakcyjne, jednak kiedy się go zasmakuje, zachwyca swoim subtelnym i orzeźwiająco-słodkim smakiem. Kappamaki to częsty dodatek do zestawów sushi – tych klasycznych, jak i wegańskich. Ten rodzaj sushi ma wielu zwolenników na całym świecie. Nic dziwnego, są one niskokaloryczne, atrakcyjne pod względem wizualnym, a przede wszystkim – smaczne! Jeśli chodzi o bar sushi w Warszawie, oferujący najlepsze kappamaki, to zdecydowanie wybierz wegańskie Youmiko!
Kappamaki i wartości odżywcze
Ogórek jest popularnym warzywem, które jest częstym gościem na stołach. Jest on jednak bardzo niedoceniany. Sushi z ogórkiem to idealne połączenie. Zestaw ten to prawdziwa bomba przeciwutleniaczy, witamin z grupy B, a także A, C, E oraz K. Dodatkowo w kappamaki znajdziesz wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk, magnez… To potrawa niskokaloryczna, więc będzie doskonałym dodatkiem do każdej diety odchudzającej. Ogórek i nori świetnie sprawdzają się w walce z nadciśnieniem, ma korzystny wpływ na układ pokarmowy oraz niski indeks glikemiczny. Sushi bezglutenowe z ogórkiem? Idealna, lekka i smaczna potrawa dla każdego! Sprawdź koniecznie w Youmiko!
Kappa?
Pierwsza część nazwy ogórkowego sushi, „kappa”, nie wzięłaś się znikąd. Warto wspomnieć o historii, która dotyczy pradawnych, mitycznych demonów wodnych, które właśnie nosiły tę nazwę. Legenda głosi, ze demony te pożerały dzieci. Jedynym pożywieniem, które smakowało im od nich bardziej, był właśnie ogórek. Dlatego właśnie Japończycy często rzucają to warzywo do rzeki czy jeziora. Ma to na celu zniechęcenie kappy do przyjścia oraz po to, aby je obłaskawić. Mówiło się, że obdarowany kappa staje się życzliwy: niesie pomoc przy irygacji pól, a nawet pomaga leczyć.
Kappamaki to przepyszna przekąska, która jednocześnie jest lekkostrawna. To idealna opcja na szybki lunch z przyjaciółmi. Ogórek jest niskokaloryczny, a w połączeniu z nori stanowi prawdziwą bombę witaminową! Doskonałe kappamaki spróbujesz w wegańskiej restauracji Youmiko w Warszawie. Sprawdź koniecznie i rozkoszuj się pysznymi smakami.