Urządzenia chłodnicze wymagają regularnej konserwacji, która pozwoli na ich efektywne i bezpiecznie działanie. Proces odszraniania umożliwia pozbycie się lodu z powierzchni parownika, dzięki czemu całe urządzenie może dalej poprawnie i efektywnie wykonywać swoje zadanie, czyli chłodzić produkty znajdujące się w jego wnętrzu.
Rodzaje odszraniania
Wyróżnić możemy kilka dostępnych metod odszraniania. Są to m.in.:
- odłączenie urządzenia od zasilania – sposób wykorzystywany do rozmrażania domowych lodówek. Opróżniamy nasze urządzenie ze wszystkich znajdujących się w środku produktów oraz odłączamy zasilanie. Po pewnym czasie lód zaczyna tajać, następnie pozbywamy się wody z naszego urządzenia. Jest ono znowu gotowe do pracy i możemy je podłączyć do zasilania oraz włożyć wszystkie produkty do środka,
- postój sprężarki – parownik jest odszraniany podczas postoju sprężarki. Ten proces jest automatycznie zaprogramowany i trwa określony czas. Przez ten czas urządzenie chłodnicze nie pracuje, temperatura się podnosi, dzięki czemu parownik jest odszraniany. To bardzo prosta metoda, która może być stosowana w urządzeniach pracujących w temperaturze parowania oscylującej około zera stopni Celsjusza lub w dodatniej temperaturze,
- grzałka elektryczna – w tej metodzie do odszraniania wykorzystuje się grzałki. To bardzo popularne rozwiązanie ze względu na łatwość sporządzenia takiej instalacji i jej niską cenę. Trzeba jednak zwrócić uwagę na koszt samego procesu odszraniania, ponieważ jest on dużo wyższy niż w przypadku innych metod. Podczas tej metody rośnie również znacząco temperatura wewnątrz komory chłodniczej oraz może wystąpić ryzyko pożaru.
Brak odszraniania – negatywne skutki
Zbyt rzadkie odszranianie albo jego brak wiąże się z wieloma negatywnymi skutkami. Zalodzenie sprawia, że powierzchnia wymiany ciepła parownika jest mniejsza, a całe chłodzenie jest mniej efektywne. Urządzenie zużywa więc więcej prądu, co prowadzi do strat finansowych. Mniejsza efektywność urządzenia to również ryzyko, że produkty znajdujące się wewnątrz urządzenia mogą się popsuć i być niezdatne do sprzedaży i spożycia.
Więcej na temat metod odszraniania oraz chłodnictwa dowiesz się tutaj – metody odszraniania. Z produkowanymi przez nas komponentami, nowinkami z branży chłodniczej oraz ciekawostkami możesz zapoznać się na stronie https://aifo.pl/pl/.