Jadłodzielnia w Jaworznie cieszy się dużym zainteresowaniem

Jadłodzielnia stworzona przez Fundacje Kobieca Przystań i Klub Seniora To i Owo działającym w ramach Spółdzielni Mieszkaniowej „Górnik”, spełnia swoją funkcję lepiej, niż pierwotnie zakładano.

Jadłodzielnia w Jaworznie cieszy się ogromną popularnością. Raptem pół roku po jej otwarciu średnio miesięcznie korzysta z niej 1,5 tysiąca osób, a wolontariusze przerzucili w tym czasie 10 ton żywności. Inicjatorka pomysłu Edyta Lesiak tłumaczy, że — nie byłoby to wszystko możliwe, gdyby nie wsparcie prezesa Spółdzielni Mieszkaniowej „Górnik”, kierownika administracji i wiceprezydenta Jaworzna.

Nie tylko jest mnóstwo chętny, żeby z niej korzystać, ale także, aby do niej wkładać. Do pomocy włączyły się różne lokalne firmy i to nie tylko te mniejsze o wielkim sercu, ale i też większe o równie dużym serduszku. Co jednak najistotniejsze kolejne firmy planują dołączyć do tej idei.

Aktualnie Jadłodzielnia głównie opiera się na żywności dostarczanej przez sklepy sieci Lewiatan z ulicy Piłsudskiego oraz Olszewskiego, hurtowni Eurocash, Piekarni „Orlik”. Ponadto dużo dobrego robią także sami mieszkańcy Jaworzna, którzy chętnie włączają się w akcje i oddają obiady robione przez samych siebie. Wolontariuszy także nie brakuje. Przyjeżdżają oni codziennie, aby odbierać od firm pożywienie, które trafi do tych, którzy tego najbardziej potrzebują. Są także specjalne osoby, jak Damian Bańkowski, które dbają o to, aby Jadłodzielnia była wysprzątana i zdezynfekowana. Dodatkowo można poczęstować się ekoworeczkami, a także dobrym słowem, czyli motywującymi cytatami z Biblii oraz znanych osób, które są światowymi autorytetami.

Jadłodzielnia mieszcząca się przy ulicy Ignacego Paderewskiego 15 w Śródmieściu cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Raduje nas fakt, że taka wspaniała idea tak dobrze funkcjonuje w naszym mieście.

Dodatkowo Edyta Lesiak chciała zaprosić wszystkim mieszkańców naszego miasta na wspólny obiad, który odbędzie się w najbliższy piątek 30 września od 12:00 do 16:00 pod jaworznicką Płaszczką. Kucharz Tobiasz Król ugotuje 80 litrów żuru, według staropolskiego przepisu posługując się ideą zero waste. Podczas wspólnego posiłku będzie zbierane także jedzenie, które następnie trafi właśnie do Jadłodzielni.

[vc_facebook]

Michał Kirker

Recent Posts

Maciej Sierpowski jaworznickim sprzedawcą roku

Maciej Sierpowski zwyciężył w plebiscycie dotyczącym wyboru sprzedawcy roku w Jaworznie. Maciej Sierpowski na co…

19 godzin ago

Wojciech Saługa marszałkiem województwa śląskiego

W trakcie inauguracji pierwszej sesji Sejmiku Województwa Śląskiego VII kadencji, Wojciech Saługa został wybrany na…

19 godzin ago

Majówka pod kątem bezpieczeństwa

Służby podsumowują miniony długi weekend majowy pod kątem bezpieczeństwa. Ubiegła majówka to nie tylko uroczystości…

19 godzin ago

Quiz TOZ Jaworzno na Światowy dzień Ziemi – nagrodzeni

Z okazji Światowego Dnia Ziemi jaworznicki oddział Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami przygotował quiz, na który…

21 godzin ago

Ostatnia szansa na zapisy: pokazowa instalacja do produkcji płyt z tworzyw sztucznych

W Jaworznie w Jeleniu ma powstać nowa fabryka płyt budowlanych, które będą wytwarzane z tworzyw…

21 godzin ago

IX Dyktando Żonkilowe jaworznickiego Hospicjum

W czwartkowe słoneczne popołudnie 25 kwietnia uczniowie jaworznickich szkół podstawowych zmierzyli się z zawiłością pisowni…

22 godziny ago