Categories: Popularne

B+R, a niemal jak u babci

Jaki jest ogórek kiszony, każdy widzi… Niektórzy potrafią nawet sami go ukisić, innym pomagają w tym starsi członkowie rodziny, ale zrobić to tak, by smak był jak u babci, a produkt spełniał rygorystyczne normy, umie Fruktus Agros Nova.

Ogórek kiszony naukowo

W badaniach wykorzystano kolekcyjne szczepy bakterii starterowych Politechniki Łódzkiej. Zostały one wyizolowane z materiału przemysłowego i po dodaniu do produktów przyspieszyły proces fermentacji oraz nim sterowały.

— Już w trakcie trwania pierwszych badań przeprowadziliśmy wstępną selekcję jakościową, również pod kątem jakości wyizolowanych szczepów i zdecydowaliśmy o kontynuacji badań na większą skalę opierając się na burakach, kapuście i ogórkach — wspomina Dyrektor Działu Innowacji Grupy Maspex Marta Kutyna-Bakalarska.


W ten sposób w projekcie „Wpływ szczepów starterowych bakterii kwasu mlekowego na jakość i właściwości prozdrowotne produktów owocowo- warzywnych” udało się rozwiązać problem niestabilności procesu fermentacji spontanicznej.

— Teraz nie ma miejsca na nadmierny rozwój niepożądanej mikroflory, wady i brak powtarzalności produktów. Proces, w którym używamy wyselekcjonowanych szczepów bakterii kwasu mlekowego, zachodzi też zdecydowanie szybciej — dodaje Dyrektor Fruktus Agros Nova Dariusz Piotrowski. — Ma to ogromny wpływ na rozwój produkcji i oraz eksportu w naszym zakładzie.

Kiszone warzywa firmy Fruktus Agros Nova nie tracą przy tym prozdrowotnych właściwości:

— Sam proces fermentacji prowadzimy, odwzorowując na skalę przemysłową tradycyjne metody kiszenia, dlatego zachowujemy niepowtarzalny smak domowych kiszonek — zauważa Dariusz Piotrowski.


Kaszotto pod ciśnieniem

Oprócz zawsze lubianego risotta, modne ostatnio stało się — do tego stopnia, że zyskało własną, nową nazwę — zdrowe, oparte na rodzimych gatunkach zbóż, kaszotto. Tymi produktami firma zajęła się w drugim z projektów realizowanych przy udziale środków unijnych w ramach umowy ze Śląskim Centrum Przedsiębiorczości: „Opracowanie receptury dań gotowych do spożycia jako żywności funkcjonalnej, dedykowanej wybranym grupom konsumentów, utrwalanej przy użyciu innowacyjnej metody paskalizacji”. Produkty przeznaczone są szczególnie dla trzech grup odbiorców: diabetyków, chorych na Hashimoto oraz osób o obniżonej odporności. Potrawy poddawane są technologii HPP, zwanej inaczej zimną pasteryzacją lub wysokociśnieniową homogenizacją.

— Jest to bardzo ekologiczna i prozdrowotna alternatywa dla standardowych metod utrwalania żywności, ale też duże wyzwanie technologiczne — mówi Dariusz Piotrowski. — Pozwala ograniczyć lub w pełni usunąć patogeny, a zachować mikroorganizmy obojętne dla człowieka. Pełna sterylizacja nie jest w przypadku produktów żywieniowych ani konieczna, ani zdrowa, ponieważ obniża odporność konsumentów na bakterie i grzyby. Stosując wysokie ciśnienie, można zachować jakość świeżych produktów, a jednocześnie zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne w przypadku bakterii, drożdży, wirusów. Można też nadać produktowi bardziej wyrazisty smak, mocniejszy zapach, aksamitną i jednorodną strukturę.


20 lat z Funduszami Europejskimi

Grupa Maspex, w ramach której działa Fruktus Agros Nova, to jeden z największych producentów żywności w Europie Środkowo-Wschodniej. Już od 20 lat sięga po fundusze unijne. Najpierw uzyskiwano środki na inwestycje, potem innowacyjne i ekologiczne rozwiązania, a obecnie na prace badawczo-rozwojowe.

— Z niecierpliwością czekamy na nowe konkursy — stwierdza Marta Kutyna-Bakalarska — nie tylko te dotyczące prac B+R, ale także gospodarki o obiegu zamkniętym, przechodzenia na odnawialne źródła energii i związane z zamykaniem obiegu wody. Skupiamy się na opracowaniu receptur i technologii wyrobów zgodnych z aktualnymi preferencjami konsumentów, którzy poszukują wyrobów zdrowych, prawidłowo bilansujących dietę i wytworzonych z surowców pochodzenia krajowego, przez lokalnego producenta, aby obniżyć ślad środowiskowy. Ekologia i zdrowy styl życia to fundamenty naszej strategii zrównoważonego rozwoju. To dzisiaj nie tylko moda czy marketing, ale konieczność i odpowiedzialność społeczna każdej organizacji.

Firma Fruktus Agros Nova, która — oprócz marki własnej — zajmuje się także produkcją wyrobów Krakus, planuje nadal aktywnie pracować nad nowymi projektami oraz kontynuować program rozwoju, którego priorytetami są zdrowie, środowisko, innowacyjność, dbanie o rozwój pracowników i partnerów biznesowych.

Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej — Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego na lata 2014-2020.

Redakcja jaw.pl

Redakcja portalu jaw.pl jest do Państwa dyspozycji. Podejmujemy każdy temat związany z życiem miasta Jaworzna oraz z Państwa problemami. Polecamy również usługi promocyjne i reklamowe na terenie miasta Jaworzno.

Recent Posts

Ruszyły zapisy na półkolonie dla dzieci z MathRiders

Wakacje są tuż tuż, a Centrum Nauczania Matematyki MathRiders w Jaworznie przygotowało specjalną ofertę półkolonii…

25 minut ago

Ogłoszono wyniki naboru w programie „Mieszkanie za remont”

Miejski Zarząd Nieruchomości Komunalnych w Jaworznie opublikował wykaz osób uprawnionych do wynajmu lokali w ramach…

12 godzin ago

PKM Jaworzno – zmiana rozkładu jazdy 2 maja 2024

Przedsiębiorstwo Komunikacji Miejskiej w Jaworznie informuje o zmianie rozkładu jazdy autobusów przewoźnika 2 maja. 2…

17 godzin ago

Miasto sprzedaje działki przy ulicy Jesionowej

Miasto Jaworzno oferuje na sprzedaż działki budowlane, które znajdują się przy ul. Jesionowej. Na sprzedaż…

18 godzin ago

Oleje do ochrony podłóg zewnętrznych: Czy warto inwestować w ich zastosowanie?

Podłogi zewnętrzne narażone są na różnorodne czynniki atmosferyczne, w tym deszcz, śnieg, promieniowanie UV oraz…

18 godzin ago

Klucz do sukcesu: Jak badania rynku wpływają na rozwój twojej firmy

W dynamicznie zmieniającym się świecie biznesu, zrozumienie potrzeb i oczekiwań klientów jest fundamentem skutecznego zarządzania…

18 godzin ago