Wegańskie warsztaty kulinarne z szefem kuchni Sebastianem Gołębiewskim odbyły się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie wczoraj 11 stycznia 2023 roku.
W Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie, uczniowie 3. klasy technikum, na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych, odbyli warsztaty z kuchni roślinnej pod okiem wyjątkowego gościa.
Uczniowie szkoły mogli rozwinąć swoje umiejętności kucharskie, na troszkę innej płaszczyźnie. W końcu tzw. kuchnia wege zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością i wiedzą o tym sami uczniowie, którzy do warsztatów podeszli z pełnym zaangażowaniem i kreatywnością. Jak sami nam powiedzieli — społeczeństwo zdaje sobie sprawę, że mięso nie jest jedynym wyborem kulinarnym i dzisiaj są już alternatywy. Dlatego też jednym z dań, które przygotowali, był makaron z cukinii wraz z pesto z suszonych pomidorów oraz podsmażanymi migdałami i pestkami dyni.
Jak mówi Dyrektor szkoły Kinga Kubiak-Smoliło – tego rodzaju warsztaty to ogromna korzyść dla uczniów, którzy biorąc udział w tego rodzaju projektach, mogą podnosić swoje umiejętności zawodowe i kompetencję, stając się przy okazji dużo bardziej atrakcyjnymi na rynku pracy.
Warsztaty poprowadził Sebastian Gołębiewski, szef kuchni, instruktor, stylista i animator kulinarny, a także autor książki „Gotuj z błonnikiem”. Uczniowie pod jego okiem mogli między innymi dowiedzieć się jak tworzyć dania witariańskie, czyli dania wege bez gotowania, czy przekonać się, że jeżeli upieczemy korzeń selera, to wydobędziemy z niego więcej smaków i dzięki temu stworzymy smaczniejsze danie.
Skoro tego rodzaju warsztaty, a także kuchnia wegańska, zaczynają cieszyć się coraz większym zainteresowaniem, to dlaczego nadal tak popularne jest powiedzenie — nie ma dobrego obiadu bez mięsa. Szef kuchni mówi wprost — to przekonanie wiąże się okresem przed 1989 rokiem, kiedy mięso na stole świadczyło o dobrobycie. Dzisiaj jednak z warzyw i owoców można wydobyć mnóstwo smaków, a niestety w dalszym ciągu traktowane są po macoszemu i je się ich zdecydowanie za mało, a są przecież zdrowe i smaczne — dodaję Sebastian Gołębiewski.
Jaworzniccy młodzi kucharze, wstępujący dopiero na rynek pracy mieli okazji powiększyć swoje kwalifikacje i z pewnością wiele wynieśli z zajęć prowadzonych przez takiego specjalistę w branży kucharskiej, jakim jest Sebastian Gołębiewski.