Magazyn żywności to miejsce, w którym składowane są różnego rodzaju produkty spożywcze. Aby toczące się w tym miejscu procesy zarządzania towarem przebiegały sprawnie, przedsiębiorca powinien zadbać o obecność odpowiedniej infrastruktury na terenie hali. Podstawowym jej elementem są regały. Jak wyposażyć w nie magazyn i czym sugerować się przy wyborze modelu? Podpowiadamy.
Jakie czynniki wziąć pod uwagę podczas wyboru regałów do magazynu żywności?
Dobór regału do magazynu żywności nie jest prosty. Przedsiębiorca musi zwracać uwagę nie tylko na gabaryty czy funkcjonalność danego modelu, lecz także na to, czy pozwoli on spełnić niezbędne w przypadku danej działalności wymogi sanitarne. Konieczne jest więc także wzięcie pod uwagę takich kwestii jak materiał wykonania czy łatwość utrzymania w czystości.
Jeśli pragniesz zapewnić sobie dostęp do nowoczesnej powierzchni magazynowej, która sprosta wymaganiom nawet tak wymagającej działalności, sprawdź ofertę Panattoni — dewelopera powierzchni przemysłowych, który już od lat może poszczycić się tytułem lidera rynku w Europie. Więcej informacji na temat działalności firmy i aktualnie rozwijanych przez nią projektów można znaleźć na stronie https://panattonieurope.com/pl-pl/aktualnosci.
Gabaryty konstrukcji
Gabaryty konstrukcji to parametry takie jak waga konstrukcji, a także wysokość, szerokość oraz długość regału. Projektując wnętrze obiektu, musimy określić, jakie maksymalne wymiary i wagę może mieć dany regał, by nie zaburzał przebiegu procesów magazynowych, a przy tym pozwalał pomieścić jak najwięcej towaru. Gabaryty tego elementu powinny być dobrane do wymiarów składowanych w danym miejscu ładunków, istotne znaczenie ma udźwig półek. Jeśli magazyn obsługuje towary o różnej wielkości, można zaopatrzyć się w modele regałów wyposażone w regulację wysokości półek oraz możliwość zmiany liczby poziomów.
Materiał wykonania
Kolejną istotną kwestią, którą należy wziąć pod uwagę podczas doboru regału, jest materiał wykonania. Należy pamiętać, że w magazynie, w którym składana jest żywność, elementy infrastruktury nie powinny reagować z substancjami organicznymi. Z tego powodu w takich miejscach często rezygnuje się na przykład z modeli drewnianych, które łatwo się brudzą, są trudne w pielęgnacji i mogą pleśnieć pod wpływem wilgoci. W magazynach żywności najczęściej używa się regałów wykonanych ze stali nierdzewnej, a także polipropylenowych czy chromowanych.
Rodzaj regału
Na rynku dostępne są liczne modele regałów, dzięki czemu przedsiębiorcy mogą dobierać elementy infrastruktury magazynowej tak, by jak najlepiej spełniały one swoją funkcję w danym miejscu. W przestrzeni magazynowej nierzadko wprowadza się kilka różnych rodzajów regałów — wszystko zależy od tego, jakiego rodzaju procesy mają miejsce w danym obszarze obiektu.
W miejscach, gdzie towar składowany jest w opakowaniach jednostkowych i zbiorczych, stosuje się klasyczne regały półkowe, natomiast tam, gdzie produkty łączone są w ładunki umieszczane na paletach — regały paletowe. Ciekawym rozwiązaniem stosowanym m.in. w chłodniach są regały przesuwne, czyli mobilne. W miejscach, gdzie składowane są szybko psujące się produkty, stosuje się regały przepływowe, wykorzystujące siły grawitacji do przesuwania towarów bez konieczności ingerencji ręcznej.
Łatwość utrzymania w czystości
W magazynach, w których przechowywana jest żywność, szczególną rolę odgrywa kwestia zachowania czystości. W takich przestrzeniach niedopuszczalne jest jakiekolwiek ryzyko kontaktu z toksynami, grzybami czy innymi potencjalnie niebezpiecznymi substancjami i mikroorganizmami. Elementy infrastruktury magazynowej w tym przypadku muszą być więc jak najłatwiejsze w czyszczeniu. Warto postawić na regały złożone z większych części, o prostych kształtach i o gładkich powierzchniach.