sobota, 20 kwietnia, 2024

Konkurs kulinarny w ZSP 4 przyniósł naprawdę wykwintne dania

Strona głównaNewsKonkurs kulinarny w ZSP 4 przyniósł naprawdę wykwintne dania

Konkurs kulinarny w ZSP 4 przyniósł naprawdę wykwintne dania

- Advertisement -

Konkurs kulinarny w ZSP 4 „Moje Pasje Kulinarne” to pokaz naprawdę wykwintnych dań, wymyślonych i przygotowanych przez uczniów szkoły. To była prawdziwie współczesna kuchnia.

Konkurs kulinarny „Moje Pasje Kulinarne” odbył się w Zespole Szkół Ponadpodstawowych nr 4 im. Królowej Jadwigi w Jaworznie. Dwie drużyny złożone z najbardziej utalentowanych, młodych kucharzy rywalizowały ze sobą, aby wyłonić reprezentantów szkoły, którzy wezmą udział w ogólnopolskim konkursie „Szef dla Młodych Talentów” organizowanym przez MAKRO Polska.

to już 8. edycja konkursu „Moje Pasje Kulinarne” – mówi nauczycielka Karolina Gaj-Woźniak

Przygotowane przez uczniów dania zdecydowanie można nazwać wykwintnymi.

Jakub Bagiński i Magdalena Filińska przygotowali comber jagnięcy, marynowany w polskim, czerwonym winie i przygotowany metodą sous vide i flambirowany tradycyjną, polską śliwowicą. Dodatkowo danie uzupełniało purée z młodych ziemniaków, kalarepy i sezonowego rabarbaru z dodatkiem soku z granatu, miodu wielokwiatowego oraz czerwonego wina. Ponadto danie uzupełniała sałatka zrobiona z mieszanki sałat, w tym boćwiny, koziego sera, sosu winegret z malin, prażonych migdałów i pieczonego buraka.

Szymon Hrapkowicz i Zuzanna Kłosowska przygotowali natomiast polędwicę wieprzową, także metodą sous vide, która była obsmażona na maśle klarowanym i podana z gotowanymi szparagami, polanymi masłem czosnkowym wraz z ziemniakami „księżnej” z dodatkiem batatów i purée z groszku z sosem śliwkowo-winnym i kawiorem z soków owocowych.

W konkursie wzięli udział wybrani uczniowie, którzy posiadają nie tylko odpowiednią wiedzę, ale i umiejętności. Młodzi kucharz to uczniowie klasy 3. posiadający wiedze i umiejący zastosować nowoczesne techniki gotowaniatłumaczy nam nauczyciel Edward Trojanowski.

Konkurs wygrała drużyna Jakuba Bagińskiego oraz Magdaleny Filińskiej.
Kryteria oceny były bardzo konkretne, liczył się: czas wykonania, jakość wykonania, nowoczesne techniki podawania dania oraz sposób obróbki termicznej.

Zwycięzcy nie kryli radości i już wiedzą co przygotują podczas konkursu ogólnopolskiego. Będzie to samo danie co teraz, jednak lekko zmienione i bardziej dopracowanemówi Jakub Bagiński.

Gratulujemy serdecznie wszystkim młodym kucharzom i trzymamy kciuki za kolejne kulinarne konkursy.

[vc_facebook]

 

- Advertisment -

Sądowa epopeja Sebastian Kusia. Wyrok coraz bliżej. Może zapaść 24. kwietnia

Przed Sądem Rejonowym w Chrzanowie od prawie 5 lat trwa proces Sebastiana Kusia, podejrzanego o przyjmowanie łapówek, kiedy to pracował na stanowisku naczelnika biura...

Piątkowe pikniki cieszyły się sporym zainteresowaniem

Pomimo chłodu, aż dwa pikniki odbyły się w tym samym czasie w Jaworznie. Jeden zorganizowany jako „Dzień ziemi” pod płaszczką, drugi piknik na Osiedlu...

Fabryka hejtu na finale kampanii. Przekroczono granice kultury

Kampania wyborcza w Jaworznie weszła w decydującą fazę. Kandydaci na urząd prezydenta dwoją się i troją, żeby przekonać do siebie niezdecydowanych wyborców. Ich działania...