Jadłodzielnia w Jaworznie rozchwytywana. 18 tys. osób z niej skorzystało

Jadłodzielnia w Jaworznie to był genialny pomysł. 17 ton żywności uratowane, a 18 tysięcy osób skorzystało z tego miejsca.

Jadłodzielnia w Jaworznie została otwarta dokładnie 30 marca 2022 roku. Od tamtej pory minął rok i trzy miesiące i jak widać ten projekt, był bardzo w naszym mieście potrzebny.

W samym tylko 2022 roku udało się uratować 12 ton żywności, a od początku 2023 roku do końcówki czerwca, kolejne 5 ton jedzenia. Łącznie więc uratowano już 17 ton różnych pokarmów, z których skorzystało 18 tysięcy osób.

Ponadto wolontariuszki i wolontariusze, którzy przy projekcie działają, w 2022 roku pokonali 2 tysiące kilometrów, jeżdżąc po jedzenie, a od początku bieżącego roku jest to kolejne 1200 przejechanych kilometrów. Co ważne coraz więcej przedsiębiorców angażuje się w ten projekt. Najnowszym wsparciem jest franczyzobiorca sieci sklepów Żabka, którego sklep mieści się w Pawilonie 72 na Osiedlu Podłęże.

 

projektem przerósł nasze oczekiwania – mówi inicjatorka Edyta Lesiak

Żywność, jaka jest dostarczana do Jadłodzielni, jest różnorodna, ale najczęściej są to nabiały, kasze, makarony, warzywa, chleb i pieczywomówi ratownik żywności Damian Bańkowski. 

Wolontariusze zaangażowani w ten projekt są nim zachwyceni. Jak mówi wolontariuszka Agnieszka Biel-Proksapraca ratowników żywności polega na codziennym dostarczaniu jedzenia do Jadłodzielni.

Co ciekawe, bardzo często zdarza się, że grupy ludzi czekają na dostawę przed Jadłodzielnią, więc wolontariusze wielokrotnie nie zdążą nawet wyjąć jedzenia na półki, a ono już jest rozdane.

Licznik osób, które skorzystały z Jadłodzielni

Takie inicjatywy są bardzo ważne nie tylko ze względu na możliwość pomagania innym ludziom, ale także na fakt, że każdego roku marnuje się 74 kilogramy jedzenia na osobę, a w Polsce każdego roku 4-osoba rodzina, poprzez zmarnowane jedzenie, traci 2600 złotych.

Żeby jednak wszystko mogło dalej tak dobrze funkcjonować, potrzebne jest wsparcie ludzi o dobrym sercu.

Pomysłodawczyni projektu Edyta Lesia wyznaje, żeFundacja i jej wolontariusze stają przed kolejnym wyzwaniem, jakim jest odświeżenie Jadłodzielni, wymalowanie półek, zakup środków ochrony indywidualne oraz nowego licznika, a także zwrot kosztów przejazdów ratowników żywności.

Dlatego wszystkie osoby o dużym sercu, które chciałyby wspomóc Fundacje, a także samą Jadłodzielnie mogą to zrobić, przelewając środki na konto Fundacji.

Nr Konta: 12 1020 2528 0000 0802 0572 9241
Przelew na telefon: 606-181-621

Od początku swojej działalności dzięki Jadlodzielni udało się uratować mnóstwo żywności i nakarmić jeszcze więcej osób. Mamy nadzieję, że podobnych projektów w Jaworznie będzie powstawać więcej.

[vc_facebook]

Michał Kirker

Recent Posts

XI Ogólnopolski Konkurs Plastyczny „Oligoimpresje” – wręczenie nagród

Tegoroczny Konkurs Plastyczny „Oligoimpresje” rozstrzygnięty. Nagrody wręczono w Miejskiej Bibliotece Publicznej w wtorek 21 maja.…

22 minuty ago

Najpierw zabrali, teraz muszą oddać. UOKiK ukarał Biedronkę

UOKiK nakazał Jeronimo Martins Polska wypłacenie rekompensaty klientom, którzy skorzystali z promocji „Magia rabatów”, a…

1 godzinę ago

Artur Dzikowski nowym wiceprezydentem Jaworzna

W sferze internetu widzimy zdecydowaną zmianę sposobów komunikacji. Prezydent Silbert zaangażował się medialnie i dodaje…

2 godziny ago

Cosmicon w Planetarium Śląskim już w sobotę!

Już 25 maja Planetarium – Śląski Park Nauki stanie się dla miłośników SF i fantasy…

2 godziny ago

Jak prawidłowo uczyć się chemii w szkole podstawowej, aby nauka była przyjemna?

Chemia jest fascynującą nauką, która otwiera przed młodymi umysłami drzwi do zrozumienia świata na poziomie…

3 godziny ago

Zapłonęły Sobótki

Sobótki zapłonęły w Jaworznie. Ogniska odbyły się w sześciu lokalizacjach i przyciągnęły wielu mieszkańców. W…

3 godziny ago